Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sestra Katarina: Uboštvo je bogastvo

Slovenija | 11.08.2011, 10:02

V katoliški Cerkvi danes obhajamo god svete Klare Asiške - ustanoviteljice Reda ubogih sester sv. Klare. Prav zato je posebej slovesno pri klarisah v Nazarjah. Smo namreč v jubilejnem Klarinem letu, ki poteka od 17. aprila in se bo sklenilo 11. avgusta prihodnje leto. V tem času se bo odvijalo več pomenljivih dogodkov, saj letos klarise obhajajo 800-letnico reda.

V Cerkvi na Slovenskem danes delujeta dva samostana klaris. V Nazarje so leta 1978 prišle tri Slovenke iz zagrebškega samostana, v Dolnicah pri Ljubljani pa samostan klaris deluje od leta 2000, danes je v obeh samostanih 21 klaris.

Klara, sodobnica in dobra prijateljica Frančiška Asiškega je bila odlična učenka evangelija. Odprta Svetemu Duhu je v sebi utelesila izredne človeške in evangeljske vrednote ter s pristno in globoko ljubeznijo do Kristusa junaško premagovala vse ovire.

„Za nas, ki smo obljubili Bogu posvečeno življenje je prav uboštvo bogastvo, neka garancija, da imamo čas za Boga, da damo Bogu možnost, da nam dokazuje svojo neskončno ljubezen, svojo darežljivost svojo pozornost,“ je povedala opatinja samostana klaris v Nazarjah sestra Katarina Ambrož.

Klara je bila prva žena v meništvu, ki je napisala svoje Vodilo (in izbojevala njegovo potrditev od papeža), njegovo jedro pa predstavljata skupnostno življenje v ljubezni in veselo uboštvo.

„Oba je povezovala čista Ljubezen, ki jo pišemo z veliko. Ljubezen, ki je sveti božji duh, ki svetli naša čutenja in nas povezuje v notranji odrešenosti,“ pa je o povezavi Klare in Frančiška dejal duhovnik Karl Gržan ter dodal, da so bile njune vezi svobodne. „Me njima ni bilo odvisnosti. Danes je mnogo odvisnosti od oseb. Odvisnosti, ki duši odnos, odvisnosti, ki želi nadomestiti tisto vez, ki osvobaja naše medsebojne vezi. In tukaj Frančišek in Klara v povezanosti z Bogom pleteta tako iskrivo medsebojno sožitje, ki je lahko tudi nam navdih.“

„Če se odpovemo božji ljubezni, če se od Božje ljubezni odvrnemo, če se odvrnemo od Boga, ne moremo biti srečni. Odprite srca Kristusu,“ pa je vse povabila opatinja v Nazarjah sestra Katarina.

Sestre klarise se ob godu njihove redovne ustanoviteljice želijo skupaj s škofi, duhovniki in verniki Bogu posebej zahvaliti za dar Klarine karizme. Tako je bila v torek sveta maša, ki jo je daroval provincialni minister frančiškanov v Sloveniji pater Stane Zore. Danes dopoldne pa je bila sveta maša, ki jo je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek. Ob tej priložnosti je s. Marija Filipa – Veronika Horvat naredila tudi slovesne zaobljube. Slovesnosti so se udeležili tudi verniki iz Turnišča, kajti prihodnje leto se bo del skupnosti klaris preselil prav v Turnišče, kjer je tudi osrednje Marijino romarsko središče za murskosoboško škofijo. „To pomeni, da bomo v škofiji imeli kraj, kamor bomo lahko prišli kadarkoli in kjer bo Najsvetejše izpostavljeno 24 ur na dan. To je velika milost za našo škofijo,“ je ob tej priložnosti poudaril murskosoboški škof Peter Štumpf.

V Nazarjah bo slovesno tudi v soboto, ko bo dopoldne slovesna sv. maša, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval kardinal Franc Rode.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...