Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Dvojezični napis v Drveši vasi (foto: Matjaž Merljak)
Dvojezični napis v Drveši vasi

Prve nove dvojezične table na avstrijskem Koroškem

| 16.08.2011, 01:27

Na avstrijskem Koroškem bodo ta teden začeli postavljati nove dvojezične krajevne napise. V prihodnje bo dvojezično označenih 164 naselij, prvi bosta table danes dobili Železna Kapla in Žitara vas. Pred tem bo v Celovcu slovesnost, ki se je bodo med drugim udeležili slovenski premier Borut Pahor, avstrijski kancler Werner Faymann ter predstavniki krovnih organizacij koroških Slovencev.

Postavitev dvojezičnih tabel določa zakon o narodnih skupnostih, ki je začel veljati 26. julija. Preden sta ga potrdila spodnji in zgornji dom parlamenta ter podpisal predsednik Heinz Fischer, so morali nekatere ključne dele doreči predstavniki avstrijske in koroške vlade ter treh krovnih organizacij koroških Slovencev. Po vrsti dolgotrajnih in tudi propadlih pogajanj, jim je aprila le uspelo sprejeti dogovor o postavitvi 164 dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Sklenjena je bila tudi nova ureditev za rabo slovenščine na uradih, prav tako so zbližali stališča o dodelitvi denarnih sredstev za organizacije in projekte slovenske manjšine.

Avstrijska politika je z dogovorom zadovoljna, med delom koroških Slovencev še vedno prevladuje kritika. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko tako ne prikriva, da ima pred jutrišnjo slovesnostjo mešane občutke. "Mešane občutke pa zato, ker bo brez novih krajevnih napisov ostalo 110 vasi, ki bi jih po kriterijih ustavnega sodišča tudi morale dobiti. Ampak kljub vsemu je trenitno v ospredju veselje," je povedal za ORF. Tudi predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm ugotavlja, da slovenska narodna skupnost ni dobila vsega, kar je želela. A zadovoljen je, da je uspelo vsaj nekaj. "Ta model zagovarjam. Sicer ni 100 odstoten, to je jasno, a gre za korak naprej. Ta rešitev nosi v sebi elemente za nadaljnje izboljšave." Prav tako z doseženim ni povsem zadovoljen predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik, ki bo tudi nagovoril zbrane na današnji slovesnosti v deželni hiši v Celovcu. A za ORF je obenem poudaril, da je le uspel prodor in da se je začel nov čas. "Veselimo se vsake dodatne dvojezične table in v tem smislu je treba videti tudi to skupno srečanje. Prav gotovo je to tudi zgodovinski trenutek za dvostranske odnose," je dodal.

Ob 14.30 bodo prve nove dvojezične table dobili v Železni Kapli. Zaradi dolgih imen v obeh jezikih - v nemščini se glasi Bad Eisenkappel - bodo tu stale največje krajevne table v Avstriji. Ob 16. uri bo sledila še slovesna postavitev tabel v Žitari vasi. Ostale nove dvojezične krajevne napise bodo postavili do jeseni.

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...