Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Oslo pretresla silovita eksplozija

Svet | 22.07.2011, 21:00 Tanja Dominko

V središču norveške prestolnice, v bližini sedeža premierja Jensa Stoltenberga, je danes okoli 15.30 odjeknila eksplozija. Vzrok je bila bomba, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdila policija. Pri tem sta bili ubiti najmanj dve osebi, 15 jih je bilo ranjenih. Eksplozija je med drugim poškodovala kabinet premiera Jensa Stoltenberga, ki pa pri tem ni bil ranjen. Kdo stoji za napadom, še ni znano, obstaja pa možnost, da gre za islamske skrajneže, še dodajajo tuje tiskovne agencije.

Eksplozija je bila zelo glasna, vsi smo zbežali ven na ulice, videli smo, da so vse zgradbe v okolici poškodovane, na tleh je bilo ogromno razbitega stekla, ljudje so ranjeni ležali po tleh. Skratka, kaos.“ To je ena od izjav očividcev  dogodka, ki je pretresel ves svet, ne le Norveške. Eksplozije niso čutili le v bližnji, temveč tudi v daljni okolici. Slovenka, ki živi v Oslu, Irena Jakopanec, je povedala, da so ljudje pretreseni. „To je popolnoma nepričakovan dogodek, lahko pa bi bil povezan z dejstvom, da ima Norveška vojake tako v Afganistanu kot v Libiji“, je povedala Jakopančeva. Dodala je še, da gre kljub temu za velik šok, saj je družba sproščena in odprta, v kateri ni potreben ves čas popoln nadzor. "Ljudje se bojijo izgubiti to svobodo," je še pojasnila in dodala, da je „trenutno stanje mirno glede na dogodke, ki so se pravkar zgodili, vendar smo vsi pretreseni“. Policija je domačine že pozvala, naj ostanejo doma, turisti pa v hotelih. „Zaprt pa je tudi sam center mesta, v katerem je zaprt promet in otežen prehod ljudi“, je še potrdila.

Norveške oblasti so pozvale ljudi, naj nocoj ne zapuščajo svojih domov ali hotelov. A to ni bil edini dogodek, ki je danes pretresel Norvežane. Z otoka Utoya, nedaleč od Osla, so popoldne poročali o strelih na udeležence vsakoletnega tabora pomladka Stoltenbergove vladajoče Laburistične stranke. Po poročanju norveških medijev je moški, oblečen v policista, streljal naokoli in zadel več ljudi. Ubitih in ranjenih naj bi bilo več ljudi, a uradnih podatkov še ni. Policija meni, da sta eksplozija v središču mesta in streljanje na otoku povezana. Zborovanja podmladka bi se moral namreč jutri udeležiti tudi Stoltenberg, ki je imel predviden tudi nagovor udeležencem. Premier sicer danes v času eksplozije ni bil v svojem uradu in je na varnem, kar je tudi sam potrdil. Dejal je, da gre za zelo resno zadevo.

Preiskava, kdo stoji za dogodki, že poteka. Nekateri sumijo, da bi bili lahko vpleteni člani AL Kaide, ki so Norveški kot članici zveze NATO v preteklosti že grozili.

 

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...