Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Na tisoče Somalcev beži pred najhujšo sušo v zadnjih 60 letih

Svet | 19.07.2011, 13:19 Petra Stopar

Deset milijonov ljudi, ki živijo v Vzhodni Afriki in na območju Afriškega roga, se že več tednov sooča z uničujočo sušo. Ta je v Keniji, Etiopiji, Ugandi, Džibutiju, Južnem Sudanu in še posebej v Somaliji povzročila izpad pridelka, pomanjkanje pitne vode in hrane, poginilo je na sto tisoče glav živine. Po napovedih meteorologov padavin ne bo vse do oktobra, kar utegne položaj še poslabšati. Cerkev po svetu se na krizo že odziva.

Že minuli teden se je na kritične razmere odzval papeški svet Cor unum, kot ustanova Svetega sedeža, ki je odgovorna za usmerjanje in koordinacijo dobrodelnih organizacij in dejavnosti Cerkve po svetu. V imenu papeža Benedikta XVI. je Somaliji, ki jo je prizadela najhujša suša v zadnjih 60 letih, namenil 50.000 evrov pomoči.

Na območju Afriškega roga zaradi krize narašča število beguncev. Največ jih pred sušo beži prav iz Somalije, kjer obenem že dvajset let divja državljanska vojna. Od začetka leta je na jugovzhodno območje Etiopije pobegnilo 54.000 Somalcev, v zadnjih tednih pa domove dnevno zapušča 1700 ljudi. Na stotine žensk in otrok se vsak dan odpravi tudi proti Keniji. Hoja do kenijskega begunskega taborišča v Dadaabu traja tudi po 4 dni in zaradi izčrpanosti marsikateri otrok na poti do tam omaga do smrti, poroča britanski BBC. Taborišče je bilo sicer zgrajeno za 90.000 beguncev, a jih je po navedbah Visokega komisariata ZN za begunce tam štirikrat več.

Za pomoč prizadetim afriškim državam k darovanju sredstev že poziva Slovenska Karitas. „Ljudje vsak dan hodijo na kilometre daleč peš po vodo. Tudi v Ruandi in Burundiju je zadnji dve leti hujša suša. Lansko leto je v času deževne dobe, ki traja od septembra do maja, padlo zelo, zelo malo dežja. Tudi tam se poznajo posledice podnebnih sprememb,“ pripoveduje sodelavka Karitas Jana Lampe. Da je to najhujša suša, kar so jo kdajkoli videli, opisujejo tudi na mednarodni mreži Karitas. Ob tem svarijo, da lahko kljub pomoči, ki le počasi prihaja, prišlo do vse večje lakote.

Zaradi humanitarne krize v Somaliji je Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo za ponedeljek v Rimu sklicala krizno srečanje. Pobudo zanj je dala Francija kot trenutna predsedujoča skupini G20.

Možnosti za darovanje sredstev na Slovensko Karitas lahko preberete na naslovu www.karitas.si.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...