Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Udeleženci Drage mladih leta 2009 (foto: Spletna stran Drage mladih)
Udeleženci Drage mladih leta 2009

Začenja se 21. Draga mladih

Slovenija | 08.07.2011, 00:30

Ta konec tedna bo že 21. leto zapored potekala Draga mladih. Na njej bodo predstavniki z različnih področij javnega življenja soočili svoje poglede na razvojno pot naše države.

"Čutim Slovenijo - Slovenija včeraj danes jutri," je naslov, ki bo povezoval tridnevno dogajanje. Drago mladih bodo od danes do nedelje gostili pri svetem Jožefu v Ljubljani. Podrobnejši program bodo organizatorji predstavili to dopoldne na novinarski konferenci v Zavodu Socialne akademije v prestolnici.

Kaj je že znanega?

Petkovo popoldne bodo udeleženci med drugim preživeli s častnim gostom, pisateljem Borisom Pahorjem. "Čutim Slovenijo," pa je naslov okrogle mize, na kateri bodo jutri sodelovali politolog dr. Andrej Fink, sociolog dr. Andrej Škamperle, zgodovinar dr. Igor Grdina in pesnik dr. Brane Senegačnik.

Od novinarske do glasbene delavnice

Udeleženci Drage mladih bodo imeli jutri priložnost odkrivati svoj talent na različnih delavnicah. Na novinarsko-multimedijski delavnici bodo lahko spoznavali osnove novinarstva in se naučiti dela z multimedijsko opremo. S tem bodo lahko sodelovali tudi pri ustvarjanju spletnega portala za spodbujanje medgeneracijskega prostovoljstva mladih. Na umetniški delavnici bodo izdelovali animiran film – v tehniki stop motion bodo skušali s pomočjo figuric iz plastelina prikazati življenje koliščarjev in umetnosti Jožeta Plečnika. Udeleženci športne delavnice bodo spoznavali Ljubljano s perspektive Ljubljanice, ob tem se bodo preizkusili v veslanju in spoznavali, kako pomembno je sodelovanje. Na glasbeni delavnici bodo spoznavali osnove glasbenega aranžmaja.

Še splošno o Dragi mladih …

Gre za skupni projekt večjega števila slovenskih mladinskih društev, ki združuje mlade iz zamejstva, zdomstva in domovine. V njegovem okviru se srečujejo osebnosti, ki oblikujejo sedanjost našega naroda, se povezujejo in družijo na okroglih mizah, delavnicah, predavanjih in razpravah. Pomenljivi cilji Drage mladih so spodbujanje kritičnega razmišljanja, izražanje argumentiranih mnenj in ustvarjalnosti ter razvijanje demokratičnih vrednot.

Organizatorjem je podporo izkazala slikarka Marta Jakopič Kunaver, ki je podarila vrsto svojih del. Izkupiček od prodaje bo šel za izpeljavo programa. Več lahko preberete na spletni strani: www.dragamladih.org.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Slovenci po svetu