Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nadškof msgr. Alojz Uran (foto: ARO)
Nadškof msgr. Alojz Uran

Počitnikarji so se zbrali pri prvi skupni sveti maši

Slovenija | 24.06.2011, 18:03

Potem, ko so počitnikarji kmalu po polnoči odpotovali iz Ljubljane so se danes popoldne že zbrali pri prvi sveti maši v cerkvi svetega Frančiška Paolskega v Neaplju. Zbrane je nagovoril upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

„Delavec je vreden svojega plačila nam govori Božja beseda in Jezus je svojim učencem, ki so bili utrujeni od napornega dela tudi privoščil: Pojdite na samotni kraj in si malo odpočijte! V tem duhu odhajamo skupaj, da bi se na tem potovanju in počitku zares srečali med seboj, se srečali z Bogom in tako poglobili vse razsežnosti našega bivanja ter se okrepljeni vrnili domov,“ je ob začetku počitnic poudaril nadškof msgr. Uran.

Počitnikarji v mestu pice

Neapelj je največje mesto južne Italije ter glavno mesto Kampanije in pokrajine Neapelj. Mesto ob severni strani istoimenskega zaliva šteje okoli 1 milijon prebivalcev, skupaj s prebivalci predmestij pa približno 3,7 milijone. Leži ob aktivnem ognjeniku Vezuv. V mestu stoji znamenita operna hiša Teatro San Carlo. Neapelj velja za rojstno mesto pice. Mesto so okoli leta 600 pred Kr. ustanovili begunci iz starodavne grške kolonije, ki so jo v 4. stoletju pred Kr. premagali Rimljani. Nato je pripadalo Bizantincem, kasneje pa Saracenom, dokler ga v 11. stoletju niso zavzeli normanski vladarji Sicilije. Vse do 19. stoletja je bil Neapelj glavno mesto Kraljevine dveh Sicilij in kraljevine Neapelj. Ta se je zaključila leta 1860 z vojaško ekspedicijo Giuseppeja Garibaldija. Med II. svetovno vojno so mesto močno poškodovali napadi zavezniških in nemških bombnikov. Kasneje je bilo obnovljeno, močno pa ga je poškodoval potres leta 1980. Med mestnimi zanimivostmi so srednjeveški gradovi, cerkve in stavba univerze.

Bazilika sv. Frančiška Paolskega v Neaplju
Bazilika sv. Frančiška Paolskega v Neaplju © Wikipedija

Počitnikarji na trajekt s 2700 potniki

Počitnikarji bodo prvo noč preživeli na ladji. Do Palerma prav v tem večeru plujejo s trajektom ladijske družbe Tirrenia. Njegova dolžina je 214 m, širina 26 m. Sprejme lahko 2700 potnikov. Ima 320 kabin in 950 sedežev. Trajekt sprejme 900 avtomobilov, potuje pa s hitrostjo 30 vozlov.

Slovenija, Radijske počitnice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...