Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Slovenija praznuje 20 let  (foto: nn)
Slovenija praznuje 20 let

Številne slovesnosti pred dnevom državnosti

Slovenija | 18.06.2011, 13:14

Pred dnevom državnosti so danes ponovno potekale številne slovesnosti ob počastitvi 20-te obletnice samostojne Slovenije. Ena izmed njih je bila tudi na Rogli, kjer so se spomnili 20 let prvih združevanj mobilizirancev. Sicer pa so številne slovesnosti potekale tudi v petek zvečer. Tako so Slovenci v Gorici s proslavo in nagovorom Janeza Janše obeležili 20-letnico samostojnosti, v Trebnjem so govorili o nadškofu Šuštarju in osamosvojitvi, 20. obletnico slovenske samostojnosti pa je pozdravil tudi Ameriški senat.

Pokojni ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar je bil človek dialoga in svetovljan, njegova vloga pri slovenskem osamosvajanju pa je bila neprecenljiva, so se strinjali udeleženci okrogle mize v Trebnjem. Kljub temu, da njegovo delo ni bilo opravljeno za čast in slavo, pa je danes nekoliko v senci, je opozoril zgodovinar dr. Stane Granda. Po besedah zgodovinarja dr. Franceta M. Dolinarja pa je Šuštar med tridesetletnim bivanjem v večkulturni Švici dozorel v človeka dialoga, ki je s spoštovanjem prisluhnil tudi drugače mislečim. Trebanjske okrogle mize se je udeležil tudi ljubljanski pomožni škof in nekdanji Šuštarjev tajnik dr. Anton Jamnik, ki je dejal, da je pokojni nadškof spoštoval različne poglede, ne glede na prepričanje in ideologijo, pa je bil zanj vsakdo pomemben.

Predsednik SDS in eden ključnih akterjev osamosvajanja Slovenije pred 20 leti Janez Janša pa je bil v petek zvečer osrednji govornik na proslavi ob 20. obletnici samostojne Slovenije v kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Sporočilo njegovega nagovora je, da moramo Slovenci tudi v prihodnje ostati tesno povezani in enotni. V svojem nagovoru je zatrdil, da smo Slovenci kot narod in država v 20. letih dosegli izjemno veliko. Za zadnja tri leta sicer ocenjuje, da je to "čas neizkoriščenih priložnosti", a je tudi trdno prepričan, da bo Slovenija ugledala boljše čase. Goriškim Slovencem v Italiji se je Janša tudi zahvalil za vse, kar so naredili v času osamosvajanja Slovenije in pred njim.

Ameriški senat pa je ta teden soglasno potrdil resolucijo, ki izreka čestitke Sloveniji ob 20. obletnici njene neodvisnosti. Resolucijo sta predlagala republikanec Rob Portman iz Ohia in demokrat Tom Harkin iz Iowe. Senator Portman je sporočil, da je Slovenija pomembna zaveznica ZDA v JV Evropi in po svetu ter izrazil ponos, da ji lahko pri tem mejniku za demokracijo izreče priznanje. Spomnil je tudi, da je Ohio dom velikega števila Slovencev v ZDA.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Slovenskih 20
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...