Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Rdeča pentlja (foto: ARO)
Rdeča pentlja

V Vatikanu mednarodna konferenca o AIDS-u

Svet | 27.05.2011, 10:49 Marta Jerebič

Vatikan danes in jutri gosti mednarodno konferenco o AIDS-u. Znanstveniki in teologi bodo preučili posledice te bolezni in načine, kako se z njo spopada katoliška Cerkev. Izsledki srečanja bodo osnova za dokument, ki ga Vatikan pripravlja glede preprečevanja AIDSa in oskrbe bolnikov s to boleznijo.

Vsak četrti bolnik z AIDS-em se zdravi v bolnišnici, ki jo upravlja katoliška Cerkev. Na nekaterih področjih, zlasti Afriki, so katoliške bolnišnice sploh edine, ki skrbijo za take bolnike. Vatikan zato s tokratno konferenco med drugim želi prispevati k večji etični ozaveščenosti tistih, ki pomagajo bolnim.

V zadnjih letih je bilo namreč izrečenih mnogo prošenj krajevnih cerkva, da bi se problematika bolezni ponovno postavila v ospredje in bi se pripravile nove pastoralne smernice, s katerimi bi bilo mogoče izboljšati dosedanje pastoralne in zdravstvene dejavnosti.

“Kongregacija za nauk vere je že objavila pojasnila o uporabi kondomov. To bomo vključili v kontekst zdravljenja tistih, ki imajo AIDS. Prav tako bo dokument obravnaval tiste, ki skrbijo za sirote, obolele z AIDS-em,“ je pred časom povedal tajnik Papeškega sveta za pastoralo zdravstvenih delavcev.

Predsednik tega sveta, nadškof Zygmut Zimowski pa je spomnil, da na svetu deluje več kot 117 tisoč zdravstvenih centrov. Zato želijo pri bogatih državah znova zbuditi pozornost in jih spodbuditi k solidarnosti do revnih držav, kjer preveč ljudi še naprej umira zaradi pomanjkljivega dostopa do nujne pomoči in zdravljenja. Zato je nujno potrebno izpostaviti preventivo prenašanja virusa HIV z matere na otroka, in sicer preko antiretroviralnega zdravljenja, ki je zaradi ekonomskih in logističnih razlogov za mnoge še vedno redko dostopno, je dejal nadškof Zimowski. Povedal je še, da s simpozijem želijo prispevati k razjasnjevanju medicinsko-znanstvenih, vzgojnih in zdravstvenih poti, ki bi lahko prispevale k večji sinergiji med medicinsko-znanstvenimi dognanji, človeškimi vidiki in pravičnostjo.

Konference se udeležujejo tudi nekatoličani in ljudje s prepričanji, ki niso vedno popolnoma v skladu s cerkvenim naukom. Njihova navzočnost ni znamenje, da postavljajo cerkveni nauk pod vprašaj, ampak bolj priložnost, da Vatikan pojasni, kako se programi, ki temeljijo na cerkvenem nauku, osredotočajo na polno spoštovanje bolnika kot osebe ter spoštujejo njegovo dostojanstvo, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost. Srečanja naj bi se udeleževal tudi izvršni direktor skupnega programa Združenih narodov o HIV-aidsu, imenovan UNAIDS.

Srečanje poteka pod okriljem Papeškega sveta za pastoralo zdravstvenih delavcev in fundacije Dobri Samarijan. Slednjo je leta 2004 ustanovil blaženi papež Janez Pavel II., ravno z namenom, da bi ekonomsko podpirala najbolj potrebne bolnike, predvsem obolele z aidsem.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...