Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Mednarodna Karitas praznuje 60 let

Svet | 21.05.2011, 13:00 Marta Jerebič

Mednarodna Karitas letos praznuje 60. obletnico ustanovitve. Leta 1951 jo je ustanovilo 13 katoliških dobrodelnih organizacij z namenom, da bi lažje koordinirali dobrodelna prizadevanja Cerkve. Od takrat se je tej organizaciji pridružilo 165 ustanov, ki delujejo v več kot 200 državah po svetu.

Mednarodna Karitas danes obletnico obeležuje na prav poseben način. Ekspresni vlak Karitas je dopoldne popeljal potnike iz Vatikana v mesto Orvieto v osrednji Italiji. Potovanje ima dobrodelen namen, saj so potniki s plačilom vozovnice darovali za pomoč žrtvam naravnih nesreč.

Železniško mejo med Italijo in Vatikanom so odprli posebej za to edinstveno vožnjo. Z njo so želeli v javnosti prebuditi zavest o delu te dobrodelne organizacije ter zbirati sredstva za svoje človekoljubne projekte. Potovanje se je končalo v Orvietu, ki slovi po bolsenskem korporalu, evharističnem čudežu, shranjenem v mestni stolnici. Pri projektu sta sodelovala Vatikan in italijanske železnice. Vatikansko železniško postajo so odprli leta 1934. Ko je papež Pij XI. videl, kako jo gradijo, jo je označil za 'najlepšo postajo na svetu'. Razkošno jo krasi 8 stebrov iz zelenega marmorja, izklesanih iz istega kosa. Papež Pij XI. po progi ni potoval. Janez XXIII. je bil prvi papež, ki je po vatikanski železnici leta 1962 z italijanskim predsedniškim vlakom odpotoval v Assisi. Salonski vagon, v katerem se je peljal, je bil del tokratnega vlaka Karitas Express. Janez Pavel II. se je z vlakom iz Vatikana v Assisi peljal dvakrat, leta 1979 in leta 2002. V preteklosti so na t. i. papeževem peronu nalagali nujno pomoč na posebne vlake Karitas za žrtve poplav na severu Italije in drugod.

Mednarodna Karitas bo svojo 60. obletnico obeležila tudi z 19. splošnim zasedanjem, ki bo od jutri do petka potekalo v Rimu. Približno 300 udeležencev bo razpravljalo na temo Ena sama človeška družina, nič revščine, kar je tudi naslov strateškega dokumenta za prihodnja 4 leta.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...