Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Pakistanska zastava (foto: Wikipedia)
Pakistanska zastava | (foto: Wikipedia)

V Pakistanu prvo maščevanje za smrt bin Ladna

Svet | 13.05.2011, 13:38 Marta Jerebič

V Pakistanu je danes prišlo do prvega maščevanja za smrt Osame bin Ladna, kar so varnostne službe s strahom pričakovale od njegovega uboja 2. maja. V napadu na paravojaško akademijo na severozahodu Pakistana je umrlo najmanj 80 ljudi. Odgovornost so prevzeli talibani.

„To je samo prvo maščevanje za mučeništvo bin Ladna. Prihajajo novi napadi ...“ je napovedal predstavnik pakistanskih talibanov. Napad je bil usmerjen v vojaško vadbišče v Šabkadarju. Po poročanju tamkajšnjih medijev sta eksplodirali dve bombi - prvo je na motorju pripeljal neki moški in se nato razstrelil pred zgradbo, druga pa naj bi bila podtaknjena. Napad se je zgodil v času, ko so se vojaški rekruti po koncu tečaja odpravljali na avtobuse, s katerimi so se vrnili v v vojašnico. Po podatkih pakistanskih oblasti je med žrtvami 65 rekrutov, drugi so civilisti.

Predsednik komisije pravičnost in mir pri pakistanski škofovski konferenci Peter Jacob je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da bi do napadov prišlo tudi brez uboja bin Landna. „Gre za ideologijo, pojmovanje sveta in religije pri talibanih, po katerem so vsi njihovi sovražniki. Kdor ne sodeluje z njimi ali deli njihove ideologije, je njihov sovražnik in tarča napada.“

Kot je še povedal je bil današnji napad simboličen napad na pakistansko vlado, ker talibani mislijo, da vlada sodeluje z ZDA. Glede civilnih žrtev pa je dejal: „Talibani jih ne obravnavajo kot vredne življenja, saj po njihovih merilih niso dobri muslimani. Njihova ideologija deluje v smeri iztrebljanja vseh.“ Peter Jacob je še dejal, da je bila velika večina Pakistancev razočarana, da je bil terorist št. 1 na svetu najden v njihovi državi in da je druga država posredovala pri njegovem uboju, saj naj bi imela država močno vojsko.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...