Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

Papež Benečanom: ohranite iskreno vero!

Papež in Sveti sedež | 07.05.2011, 22:40 Izidor Šček

Papež Benedikt XVI. je pozno popoldne iz Ogleja odpotoval v Benetke in tako nadaljeval 22. pastoralni obisk v Italiji, ki poteka pod geslom Potrdi nas v veri. Na Trgu sv. Marka je najprej pozdravil predstavnike mestnih oblasti, nato pa je baziliki svetega Marka počastil relikvije tega velikega svetnika.

Zbranim na Trgu sv. Marka je papež dejal, da so Benetke, križišče ljudi in skupin različnih porekel, kultur, jezikov in verstev, poklicane prevzeti veliko odgovornost za spodbujanje kulture sprejemanja, ki bo sposobna zgraditi mostove dialoga med narodi in ljudstvi. Gre za kulturo sloge in ljubezni, ki ima solidne temelje v evangeliju. "Vaši očetje so se dobro zavedali, da je človeško življenje v Božjih rokah", je nadaljeval sveti oče, "in da brez njegovega blagoslova človek gradi v prazno."

Skozi stoletja se je vera, ki so jo prinesli prvi evangelizatorji, vedno bolj zakoreninila v družbeno tkivo, vse do tega, da je postala njegov bistveni del. Na to kažejo čudovite cerkve, med katerimi je izpostavil cerkev Kristusa Odrešenika in pa Marije od zdravja.

Ohranjajte skladnost med vero in razumom

Zato je ob obisku njihovega mesta Boga prosil, naj vsem nakloni iskreno in plodno vero, ki bo sposobna gojiti veliko upanje in potrpežljivo iskati skupno dobro. Ob sklepu je Benečane povabil, naj vedno znova iščejo in ohranjajo skladnost med vero in razumom, ki vesti omogoča, da zazna resnično dobro. Tako bodo odločitve civilnih oblasti vedno navdihovala etična načela, ki odgovarjajo globoki resničnosti človekove narave. "Človek se ne more odreči resnici o sebi, ne da bi ob tem trpela občutek osebne odgovornosti, solidarnost do drugih, poštenost v ekonomskih odnosih in na delu", je še dejal Benedikt XVI.

Jutri dopoldne bo papež daroval sveto mašo v parku sv. Julijana v Mestrah blizu Benetk. Popoldne ob 16.45 se bo baziliki sv. Marka sestal s cerkvenimi predstavniki ob sklepu njihovega škofijskega pastoralnega obiska. Poleg papeževega govora, program vključuje tudi čaščenje najsvetejšega zakramenta ter kratko predstavitev škofijskega pastoralnega obiska. Ob 18. uri se bo sveti oče v baziliki Matere Božje od zdravja sestal s kulturniki, umetniki in gospodarstveniki.

Obisk bo sklenil z blagoslovitvijo obnovljene kapele Svete Trojice in odprtjem prenovljene knjižnice v izobraževalni ustanovi beneškega patriarhata Studium Generale Marcianum. Papežev prihod nazaj v Vatikan je predviden približno ob 21. uri.

Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...