Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Osama bin Laden mrtev

Svet | 02.05.2011, 19:43 Tanja Dominko

Sile ZDA so včeraj v pakistanskem mestu Abotabad ubile vodjo Al Kaide Osamo Bin Ladna. Njegovo truplo so s helikopterjem prepeljali v Afganistan in tam naredili analizo DNK, s katero so potrdili identiteto pokojnika. Vzorec so primerjali z vzorcem ene od bin Ladnovih sester, ki ga je ameriška vlada vzela lani ob njeni smrti v bolnišnici v Bostonu v zvezni državi Massachusetts. Po končani analizi DNK so truplo pokopali nekje na morju.

Varnostni ukrepi že okrepljeni

Potem ko so ZDA že okrepile varnostne ukrepe na svojih diplomatskih predstavništvih in svoje državljane pozvale k previdnosti, je direktor ameriške obveščevalne agencije Leon Panetta čestital svojim podrejenim za izjemno strokovnost pri odkrivanju skrivališča najbolj iskanega terorista, obenem pa posvaril, da se bo skušala Al Kaida zagotovo maščevati. "Teroristi se bodo skoraj zagotovo skušali maščevati, zato moramo in bomo ostali pozorni in odločni," je izjavil Panetta. "Sovražniku smo zadali hud udarec. Edinega vodje, ki so ga kdaj poznali, katerega sovražna vizija je navdihnila njihova grozodejstva, več ni. Domnevno nedotakljivi je bil ujet in ubit," je izjavil Panetta.

Na novico o smrti sovražnika številka ena se je odzvala tudi državna sekretarka Hillary Clinton, ki je obudila spomin na teroristične napade na ZDA 11. septembra. Poudarila je, da so si v State Departmentu prizadevali za svetovno sodelovanje proti teroristom, ki bo še vedno pomembno, saj se bitka za zaustavitev Al Kaide ne bo končala s smrtjo bin Ladna. Ob tej priložnosti je talibom v Afganistanu in Pakistanu sporočila, da se ZDA ne bodo naveličale in jih pozvala, naj zapustijo Al Kaido in sodelujejo v mirnem političnem procesu.

Varnost v Sloveniji ni ogrožena

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je ocenil, da smrt bin Ladna ne bo vplivala na varnost v Sloveniji. Kot je dejal, možnosti terorističnega napada nikoli ne moremo popolnoma izključiti, a v Sloveniji se počutijo zelo varne. Na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani sicer o operaciji niso vedeli ničesar, a kot je dejal, je sam osebno pričakoval ujetje bin Ladna, potem ko je predsednik Barack Obama v to usmeril vso energijo. Po mnenju Mussomelija je nerealno pričakovati, da bo sedaj terorizma v svetu konec, saj se je v tem času izurilo že veliko voditeljev in fundamentalistov, ki so sposobni izvesti teroristične akcije. "A po drugi strani je to psihološko in simbolno velik udarec terorizmu", je dejal.

Udarec za teroristično mrežo

Da je usmrtitev vodje Al Kaide bin Ladna nedvomno udarec za teroristično mrežo, zlasti na simbolni ravni, je ocenil tudi predavatelj na FDV Anton Bebler, ki je dejal, da bin Laden sodeč po okoliščinah usmrtitve ni bil operativni vodja teroristične mreže. "On je bil bolj simbolni, duhovni vodja," je pojasnil Bebler. Kot je opozoril, okoliščine usmrtitve govorijo tudi o tem, da je bin Laden zadnjih deset let neovirano deloval z ozemlja Pakistana, kar potrjuje tezo, da "Afganistan že dolgo ni več središče mednarodnega terorizma in Al Kaide", pač pa je to Pakistan.

Svet pozdravlja ameriško akcijo

Države sveta množično pozdravljajo včerajšnjo akcijo ZDA. V Evropski uniji so se na smrt vodje teroristične mreže Al Kaide Osame bin Ladna odzvali z besedami, da je sedaj svet varnejši. "To je bistven dosežek v naših prizadevanjih za izkoreninjenje terorizma," sta v skupni izjavi zapisala predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Predsedujoča pododboru za človekove pravice v Evropskem parlamentu Heidi Hautala, finska poslanka iz vrst evropskih Zelenih, pa je obžalovala, da je bil bin Laden ubit v posebni operaciji s tem ciljem, in menila, da "bi bilo veliko bolje, če bi ga živega privedli pred roko pravice".

Odzval se je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je novico pospremil z besedami, da gre za prelomnico v skupnem boju proti terorizmu in dan, ko se je potrebno spomniti žrtev terorizma ter njihovih sorodnikov v ZDA in po svetu.

Nekatere države so po smrti vodje teroristične mreže Al Kaide najprej uvedle ostrejši varnostni nadzor na diplomatskih predstavništvih, nekatere pa so že povečale ukrepe tudi za varnost turistov. Med njimi sta Egipt in Ciper, kjer posebej varujejo turiste, ki prihajajo iz zahodnih držav in ZDA.

Prvi protesti

Iz Pakistana pa so že poročali o prvih protestih zaradi bin Ladnove smrti. V Kveta se je v ponedeljek zbralo več sto ljudi, ki so se poklonili bin Ladnu. Obenem so ZDA grozili s smrtjo in sežigali ameriške zastave.

 

Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...