Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Mineva 23 let od afere JBTZ

Slovenija | 31.05.2011, 19:11

Mineva 23 let od aretacije Janeza Janše in Ivana Borštnerja. S tem se je pričela afera JBTZ. Tako kot vsako leto, so se tudi danes na neformalnem srečanju v ljubljanskem Pen klubu srečali trije akterji tedanjega časa – Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl. Ivan Borštner pa se je opravičil.

Afera JBTZ se je pričela natanko 31. maja 1988, ko sta slovenska služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti aretirali Janeza Janšo, tedanjega komentatorja Mladine, in Ivana Borštnerja, tedanjega zastavnika JLA. Štiri dni kasneje je bil aretiran in pridržan tudi takratni notranjepolitični urednik Mladine David Tasič, medtem ko oblastem ni uspelo aretirati četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine, Francija Zavrla.

18. julija 1988 se je zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti pričel sodni proces proti četverici, ki je potekal za zaprtimi vrati vojaškega sodišča v Ljubljani. V času procesa pa so se državljani množično zbirali pred vojaškim sodiščem. Kmalu za tem je bil namreč ustanovljen Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, kasneje Odbor za varstvo človekovih pravic, ki je pod vodstvom Igorja Bavčarja med drugim organiziral protestno zborovanje na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se ga je udeležilo preko 30 tisoč ljudi.

Sojenje se je zaključilo z izrekom štiriletne zaporne kazni strogega zapora Borštnerju, Zavrl in Janša sta bila kaznovana s poldrugim letom zapora, Tasič pa s petimi meseci. Leta 1995 je Slovensko vrhovno sodišče proces razveljavilo, četverica pa je bila rehabilitirana.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...