Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Maja Keuc gre v finale (foto: www.eurovision.tv)
Maja Keuc gre v finale

Maja Keuc se je uvrstila v finale 56. Eurosonga

Slovenija | 13.05.2011, 06:57

Mlada slovenska predstavnica Maja Keuc se je z odličnim nastopom na četrtkovem evrovizijskem polfinalu v Düsseldorfu uvrstila v finale 56. Eurosonga. Preboj na sobotni evrovizijski finale je uspel tudi predstavnikom iz Estonije, Romunije, Moldavije, Irske, Bosne in Hercegovine, Danske, Avstrije, Ukrajine in Švedske.

Keučeva se je predstavila pod zaporedno številko 13. Na evrovizijski oder je stopila skupaj z vokalistkami Sandro Feketija, Martino Majerle, Ano Bezjak in Katjo Koren.

Izvajalke pesmi "No One" avtorjev Matjaža in Urše Vlašič ter Boštjana Grabnarja so nastopile v kreacijah Davida Mateja Goljata in v koreografiji Anžeta Škrubeta. Keučeva, ki je bila za nocojšnji nastop oblečena v obleko iz kovinskih verižic, je po uvrstitvi dejala: "Jaz sem ful, ful, ful, ful srečna, da smo se uvrstili v finale. Ne morem verjeti, da nam je to po tolikem času spet uspelo in zdaj samo še s polnim, polnim zagonom naprej … Tako, da komaj čakam sobotni večer," so sporočili iz RTV Slovenija. "Sveža finalistka letošnjega izbora za Pesem Evrovizije je takoj po nastopu dejala: »Jaz moram priznat, da takrat, ko sem zaslišala to množico, mi je to dalo samo še dodatno energijo. Trema je po nekaj sekundah izginila in to je tak občutek, ki ga ne bom dejansko pozabila nikoli, nikoli, nikoli v življenju," je še dejala Maja Keuc.

Maja Keuc gre v finale
Maja Keuc gre v finale © www.eurovision.tv

Za Bosno in Hercegovino je zapel in se uvrstil v finale 48-letni Dino Merlin z "Love In Rewind", za Estonijo Getter Jaani s pesmijo "Rockefeller Street", Romunijo je zastopala zasedba Hotel FM s skladbo "Change", Moldavijo pa zasedba Zdob Si Zdub s pesmijo "So Lucky".

Irsko sta predstavljala dvojčka Jedward, ki sta zapela pesem "Lipstick", Dansko je letos zastopala skupina A Friend In London s skladbo "New Tomorrow", Avstrija je prepričala s pevsko Nadine Beiler in skladbo "The Secret Is Love", Ukrajina z Miko Newton in Angelom, Švedska pa z mladimi fanti in Ericom Saadejem in pesmijo "Popular".

Poleg deseterice, ki bo nastopila na velikem tekmovanju, je v četrtek zvečer v düsseldorfski areni pred približno 18.000 ljudi in pred 25 kamerami nemške televizije nastopilo še devet predstavnikov držav. Nizozemska, Belgija, Slovaška, Ciper, Bolgarija, Makedonija, Izrael, Belorusija in Latvija se niso uvrstile v finale.

Iz prvega predizbora so se v finale uvrstili Rusija s pevcem Alexejem Vorobjovom, Islandija z zasedbo Sjonni's Friends, Grčija z pevcem, ki se predstavlja kot Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike, Srbija s pevko Nino, Gruzija s pevko Eldrine, Litva s pevko Evelina Sašenko, Azerbajdžan in Ell/Nikki, Švica z Anno Rossinelli, Madžarska s Kati Wolf in Finska z 20-letnim fantom, ki se skriva za imenom Paradise Oscar.

Izbranim 20 državam iz obeh predizborov se bodo neposredno v finalu, ki bo v soboto, 14. maja, pridružile Nemčija kot lanska zmagovalka ter Italija, Velika Britanija, Španija in Francija.

Letošnja novost tekmovanja je bila, da so lahko gledalci za malimi sprejemniki glasovali že med samimi nastopi glasbenikov. O deseterici, ki se je uvrstila v finale, so odločili glasovi telefonskega glasovanja v kombinaciji z glasovi nacionalnih strokovnih žirij, in sicer v razmerju 50:50. Novost oziroma zanimivost letošnjega tekmovanja je tudi preimenovanje zelene sobe v rožnato.

Slovenija, Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...