Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Bdenje mladih - Beatifikacija JPII (foto: p. Robert Bahčič)
Bdenje mladih - Beatifikacija JPII

VIDEO: Več kot 200 tisoč zbranih na sinočnjem bedenju

Svet | 01.05.2011, 10:56 Marta Jerebič

Uvod v današnjo slovesnost beatifikacije papeža Janeza Pavla II. je bilo že sinočnje bedenje na antičnem rimskem stadionu Circo Massimo.

Več kot 200 tisoč udeležencev je lahko prisluhnilo papeževemu osebnemu tajniku kardinalu Stanisławu Dziwiszu in tiskovnemu predstavniku Joaquínu Navarru-Vallsu.

Pričevala je tudi francoska redovnica s. Marie Simon-Pierre, katere čudežno ozdravljenje je odprlo pot za beatifikacijo. Nekateri mladi iz Rima pa so spregovorili o tem, kaj jih je pri pokojnem papežu najbolj prevzelo. Med programom so predvajali kratke filme s posnetki Janeza Pavla II.

Mojstrovina življenja pokojnega papeža

Antični stadion Circus Maximus je bil nekoč kraj, kjer so kristjane pobijali, včeraj pa so ga do zadnjih kotičkov napolnili verniki, ki so se kljub dežju želeli pokloniti poljskemu papežu.

Bdenje mladih - Beatifikacija JPII
Bdenje mladih - Beatifikacija JPII © p. Robert Bahčič

Najbolj ganljivi trenutki sinočnjega bedenja so bila pričevanja. Najprej je spregovoril nekdanji direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Joaquin Navarro Valls, ki jih s papežem preživel veliko let, z njim pa je bil tudi v zadnjih trenutkih življenja. Takole je dejal: »Danes čutim enako kot sem čutil le nekaj trenutkov po njegovi smrti in sicer veliko hvaležnost temu človeku, temu papežu, ki je v svojem življenju vedno rekel DA Bogu, sprejel je vse, kar je zahteval od njega in tega ni bilo malo. Hvala ti Janez Pavel II. za mojstrovino tvojega življenja, ki si jo ustvaril z Božjo pomočjo.«

Pričevanje s. Marie Simon-Pierre
Pričevanje s. Marie Simon-Pierre © p. Robert Bahčič

Sestra Marie Simon Pierre papeža Janeza Pavla II. ni osebno poznala, ampak je kljub temu spremenil življenje. Po njegovi priprošnji je bila namreč ozdravljena Parkinsonove bolezni. »Name je naredilo globok vtis predvsem to, da sem lahko s svojo izkušnjo prispevala k beatifikaciji Janeza Pavla II. in to, da lahko zdaj pred vami pričujem o svojem ozdravljenju.«

Bdenje mladih - Beatifikacija JPII
Bdenje mladih - Beatifikacija JPII © p. Robert Bahčič

Bil je prijatelj vsakega

Zadnji je spregovoril papežev osebni tajnik. Kardinal Stanislaw Dziwisz je po atentatu nanj z Janezom Pavlom II. prepotoval 104 mednarodna potovanja. Benedikt XVI. je Dziwisza imenoval za krakovskega nadškofa, veliko pa je kot papežev prijatelj prispeval k postopku beatifikacije.

O papežu je povedal takole: »Najprej so ga vsi imenovali poljski papež. Počasi, počasi pa so ga začeli klicati 'naš papež'. Od jutri naprej pa ga bodo vsi, kristjani in nekristjani, imenovali blaženi, kajti on je bil prijatelj vsakega, presegel je ne le berlinski zid, ampak vse meje sveta.«

Bdenje mladih - pogled na oder
Bdenje mladih - pogled na oder © p. Robert Bahčič

Bedenje so sklenili s molitvijo svetlega dela rožnega venca, ki ga je leta 2002 uvedel Janez Pavel II. Z njim je želel ponovno oživiti Jezusovo življenje preko Marijinih oči. V molitev so se preko satelita vključila svetišča v Krakowu, Tanzaniji, Libanonu, Mehiki in Fatimi. Gre za kraje, ki jih je za časa svojega življenja obiskal Janez Pavel II.

Ob sklepu srečanja je Benedikt XVI. pozdravil zbrane preko videa. Za vse, ki so prišli v Rim z vsega sveta, da bi sodelovali pri beatifikaciji Janeza Pavla II. je bil to močan trenutek.

 

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...