Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Papež pri angelusu: človekov obstoj ogroža duhovna smrt - greh

Svet | 10.04.2011, 14:59 Marta Jerebič

Na trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes opoldne znova zbralo zelo veliko ljudi. Papež Benedikt XVI. jih je nagovoril v različnih jezikih in jih spodbudil k poživitvi vere Kristusa in v dar večnega življenja. Ob tem se je oprl na odlomek Janezovega evangelija, ki govori o Jezusovi obuditvi Lazarja in o globoki veri Lazarjeve sestre Marte.

Papež Benedikt XVI. je v opoldanskem nagovoru približal vsebino svetopisemskih odlomkov 5. postne nedelje, ki vsi govorijo o vstajenju. Smrt je za nas podobna zidu, ki nam preprečuje videti dalje. Vendar se naše srce steguje preko tega zida in čeprav ne moremo naravnost spoznati tega, kar je za njim, o tem razmišljamo, si predstavljamo in s simboli izražamo svoje hrepenenje po večnosti.

Sveti oče ugotavlja, kako smrt predstavlja neko ločnico in da je za priznavanje večnega življenja potrebna vera. Jezus namreč o sebi pravi: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. Veruješ v to?« (Jn 11,25-26) vpraša Lazarjevo sestro Marto. Vendar je Jezusovo vstajenje, v primerjavi z obujenji od mrtvih, popolnoma nekaj novega. Kristusovo vstajenje namreč premošča vse pregrade. Uničil je zid smrti, saj v Njem prebiva vsa polnost Boga, ki je življenje, ki je večno življenje, poudarja sveti oče.

„Vendar obstoja tudi drugačna smrt, ki je Kristusa stala še hujši boj. Njena cena je bila smrt na križu. Gre za duhovno smrt, za greh, ki ogroža človeško življenje. Kristus je umrl, da bi premagal to smrt. In vstajenje ni vrnitev v dotedanje življenje, temveč se z vstajenjem začenja nova stvarnost, nova zemlja, ki je končno vnovič povezana z nebesi in z Bogom. Zato sv. Pavel piše: „Če prebiva v vas Duh njega, ki je obudil od mrtvih Jezusa, bo on, ki je obudil Kristusa od mrtvih, po svojem Duhu, ki prebiva v vas, priklical v življenje tudi vaša umrljiva telesa“ (Rm 8,11).

Nato je sveti oče povabil, naj se obrnemo na Marijo, ki je že deležna tega vstajenja, naj nam pomaga z vero izreči besede: “Da, Gospod. Trdno verujem, da si ti Kristus. Božji Sin“ (Jn 11,27) ter resnično odkriti, da je Jezus naše rešenje.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Benedikt XVI. v raznih jezikih povzel glavno vsebino svojega osrednjega nagovora. Poljakom pa je izrazil svojo sočutno bližino ob današnji obletnici nesreče v Katynskem gozdu. Dejal je:

„Dragi bratje in sestre Poljaki! Danes, ko obhajate obletnico letalske nesreče v bližini Smolenska, v kateri so izgubili življenje predsednik vaše države in druge osebnosti, ki so bili na poti na komemoracijo v Katynu, sem z vašim narodom povezan v posebni molitvi. Kristus, naše življenje in vstajenje naj jih sprejme v svojo slavo, vas pa potolaži v tej boleči izkušnji. Prisrčno blagoslavljam vašo domovino in vse Poljake.“

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...