Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Papež pretresen zaradi tragedije blizu Lampeduse

Svet | 08.04.2011, 14:02 Marta Jerebič

Italijanski otok Lampedusa se še vedno sooča s težavo libijskih beguncev. Kot je znano, jih je tam več tisoč, zaradi česar je prišlo do pomanjkanja ustreznih prostorov.

Italijanske oblasti so jih zato začele premeščati po celotnem jugu države. V torek pa je prišlo tudi do prve tragedije. Na morju se je namreč potopil čoln s prebežniki. Na čolnu je bilo približno 300 ljudi, reševalna akcija še vedno traja. Življenje je izgubilo več ljudi.

Tragedija na morju je papeža Benedikta XVI. globoko pretresla, je izjavil tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi. Dejal je še, da se sveti oče in vsa Cerkev v molitvi spominjata vseh žrtev, ki izgubijo življenje medtem ko želijo ubežati pred revščino, nepravičnostjo ali nasiljem ter najti zaščito, sprejem in bolj človeške življenjske pogoje. Vatikanski tiskovni predstavnik je še spomnil, da so med žrtvami torkove tragedije tudi eritrejski katoličani, ki so se nahajali v Libiji in bili del katoliške skupnosti.

O ravnanju s prebežniki so govorili tudi škofje, ki danes končujejo plenarno zasedanje Evropske škofovske konference v Bruslju. Te se je udeležil mariborski nadškof Marjan Turnšek, ki je za naš radio dejal: „Bistvena pomoč bi bila ne samo v tem, da se sprejemajo ubežniki ali begunci, kar je dejanje usmiljenja in dobrodelnosti, ampak da se v njihovi domovini pomaga vzpostaviti takšno stanje, da do teh prebegov ne bi prihajalo.“

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...