Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Naraščajoče nezadovoljstvo z delom vlade

Slovenija | 28.04.2011, 11:58

Podpora vladi in ocena njenega dela padata. Med strankami po anketah časnikov Večera in Financ na prvem mestu ostaja največja opozicijska stranka SDS. Vendar ta po eni anketi izgublja, po drugi pa pridobiva prednost pred Pahorjevimi Socialnimi demokrati.

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi prihodnjo vlado sestavljala SDS. Sodeč po anketi Financ uživa vse več podpore, trenutno 26 odstotkov oz. po Večerovi anketi vse manj, tj. 12,4 odstotka, kar pa bi še vedno zadostovalo za oblikovanje koalicije. Sledijo ji Socialni demokrati, ki bi jih po anketi Financ volilo 15 odstotkov, po anketi Večera osem in pol odstotka sodelujočih. V parlament bi se po anketi Večera prebila le še DeSUS, po anketi Financ pa poleg te še SNS, LDS in NSi, medtem ko bi SLS in Zares postali zunajparlamentarni stranki. Volitve bodo sicer šele prihodnje leto jeseni, a razmere v državi in navzkrižja znotraj koalicije vse bolj kličejo po predčasnih volitvah, za kar se je v anketi Večera zavzela kar polovica od 700 vprašanih.

Skladno s tem je naraščajoče nezadovoljstvo z delom vlade – zaslužila si je slabo dvojko, delež tistih, ki je ne podpira, je narasel na 76 odstotkov. Anketiranci so ocenjevali tudi delo petih ministrov. Najbolje svoje delo opravlja kmetijski minister Dejan Židan, ki je prejel dobro trojko. Slabo trojko si je zaslužila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, okoljski minister Roko Žarnić in gospodarska ministrica Darja Radić pa dve in pol. Na repu je minister za delo Ivan Svetlik z dobro dvojko.

700 anketirancev ankete Financ je ocenjevalo tudi delo predsednikov strank. Tu vodi Radovan Žerjav (SLS), sledi Karel Erjavec (DeSUS), Janez Janša (SDS) se je prebil na tretje mesto in prehitel Zmaga Jelinčiča (SNS). Sledijo Katarina Kresal (LDS), Borut Pahor (SD), Ljudmila Novak (NSi) in na repu Gregor Golobič (Zares).

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...