Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Previdno ob prvomajskih kresovih!

Slovenija | 27.04.2011, 14:39

Uprava za zaščito in reševanje organizatorje prvomajskih kresovanj opozarja na previdnostne ukrepe. Med drugim mora biti na javnih prireditvah s kresovanjem organizirana požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci.

Kurišče v naravnem okolju mora biti obdano z negorljivim materialom, kot so pesek, kamni ali opeka, prav tako morajo organizatorji kresovanj prostor okoli gorišča očistiti vseh gorljivih snovi. Kurišče mora biti hkrati dovolj oddaljeno od gozda, dreves, prometnic in zgradb, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

V času kurjenja mora biti ob ognju vedno nekdo prisoten. Pri tem se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijejo močan dim in strupene pline, denimo avtomobilskih gum.

Po končanem kurjenju je treba ogenj pogasiti in kurišče prekriti s peskom ali zemljo. V primeru vetrovnega vremena je sicer treba kurjenje kresa prekiniti.

Če kres povzroči požar v naravi, na upravi organizatorjem kresovanj svetujejo, naj o tem takoj obvestijo pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na kraj požara napotil pristojne gasilske enote.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...