Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Referendumska kampanja vse bližje. Kakšna so pričakovanja?

Slovenija | 26.04.2011, 15:46

Vse bližje smo začetku referendumske kampanje pred izvedbo treh referendumov: o pokojninski reformi, o zakonu o arhivih in o zakonu o preprečevanju dela na črno. Kampanja se bo začela 6. maja. Vsi referendumi pa bodo 5. junija. Roki v zvezi z njihovo izvedbo pa že tečejo. O kampanji smo se pogovarjali s komentatorjem Igorjem Kršinarjem.

Izida ne bosta spremenila ne Türk ne Kučan

Kršinar je za naš radio povedal, da gre pričakovati, da bo vladajoča koalicija enotno propagirala za sprejem pokojninske reforme. Neenotna pa bo opozicija, saj SLS, za razliko od ostalih, podpira reformo. „Ne pričakujem, da bo to bistveno vplivalo na referendumski izid,“ je jasen naš sogovornik. Meni tudi, da bistveno k spremembi izida ne bo vplivala podpora reformi s strani predsednika Danila Türka in nekdanjega predsednika Kučana. Pričakuje podoben rezultat, kot pri referendumu o malem delu.

Na referendumih se glasuje na podlagi zaupanja nekomu

Na končni izid bo vsekakor vplivalo tudi zadnje klavrno dogajanje v koaliciji. Pričakovati je sicer, da bo ta strnila vrste. A v primeru „če je ta razpad tako globok, da se ne da niti skupaj nastopati na tem referendumu, potem bo ta rezultat še toliko bolj porazen za vlado,“ dodaja Kršinar. Opozarja tudi, da volivci najbrž ne bodo glasovali samo o referendumskem vprašanju, ampak bodo izražali tudi nenaklonjenost vladi, s tem pa dali sporočilo, da si želijo, da ta odide. „Na referendumih se glasuje na podlagi zaupanja nekomu. Če zaupaš vladi, da je res tako kakor pravi, da je zapisano v tem zakonu o pokojninski reformi, potem bodo tisti glasovali za zakon, če pa ne zaupaš vladi, potem pa tudi ne zaupaš, da je tisti zakon pravi,“ še pravi Kršinar.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...