Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Škof Metod Pirih (foto: ARO)
Škof Metod Pirih

Škof Pirih: Velika noč je Kristusovo povabilo k novemu življenju

Slovenija | 24.04.2011, 10:50

„Vstali Jezus prejema v last naša srca, ki se mu odpirajo tako v poslušanju Božje besede, kakor v udeležbi pri evharistij,“ je pri slovesni velikonočni sveti maši v koprski stolnici poudaril škof msgr. Metod Pirih.

Nagovor škofa Piriha pri velikonočni maši

Vsem vam, vašim sorodnikom, bolnikom in ostarelim, pravoslavnim bratom, ki tudi danes obhajajo veliko noč, in vsem ljudem dobre volje voščim obilje radosti, veselja, miru in upanja. Želim vam, da bi v sebi globoko občutili, da je današnji dan dan Kristusovega in našega vstajenja.

Ali je velika noč praznik, ki traja en dan ali je nekaj drugega? Ali je naša vera samo lepa in stara ali pa večna mladost? Če se zanimate za verske stvari, – s svojo navzočnostjo danes tukaj kažete, da se, – potem se mora vera tudi v življenju pokazati kot nekaj vidnega in konkretnega. Od prve velike noči naprej, ko je Jezus vstal od mrtvih, so verni ljudje prepričani, da more vera prenoviti naše življenje.

V času socialističnega režima smo poslušali, da je vera zasebna stvar in da se ne sme kazati na zunaj. To je do neke mere res, a samo notranje prepričanje ne zadošča, zakaj moč vere, ki izhaja iz velike noči, se mora videti tudi v našem vsakdanjem življenju. Če se človek odpre veri, se tako spremeni, da se pokaže na zunaj, kar je skrito v srcu. In tudi Jezus nam naroča: »Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih« (Mt 5,16).

Na ta veličastni praznik velike noči nam bogoslužje predočuje zgodovinski dogodek Jezusovega vstajenja in nas sooča s središčno skrivnostjo naše vere. Tu smo, ker nam Križani, ki je premagal smrt, izroča svoje vstajenje v moči Svetega Duha. Vstali Jezus prejema v last naša srca, ki se mu odpirajo tako v poslušanju Božje besede, kakor v udeležbi pri evharistiji. Velika noč je Kristusovo povabilo k novemu življenju, povabilo k sreči, k solidarnosti s preizkušenimi in prazniku daje ritem veselje, radost in slovesno petje velikonočnih pesmi ter aleluje.

Naša vera temelji na vstajenju Jezusa Kristusa, ki nas je osvobodil strahu pred smrtjo, strahu pred življenjem, pred prihodnostjo in strahu pred vsemi človeškimi omejenostmi. Marija Magdalena, ki se je navsezgodaj podala k grobu, je prelomila molk in se začela pogovarjati s Petrom in Janezom (prim. Jn 20, 2). O svojih doživetjih in izkustvu je pripovedovala drugim.

Ta izkušnja je čisto preprosta, dosegljiva vsakemu od nas in pomeni: treba se je zbrati, govoriti o našem doživljanju vere in o verskih dogodkih, posredovati evangeljsko sporočilo drugim, moliti in slaviti Boga, obhajati bratsko občestvo, vrniti se v svoje družine, na delovna mesta in vsem sporočati veselo oznanilo Jezusovega vstajenja.

V naših težkih in negotovih družbenih razmerah in zapletenih gospodarskih problemih, ko mnogi trpijo zaradi socialnih krivic, ki so mnoge posameznike in družine pahnile na rob preživetja, v stanje ponižanja in zlorabljanja zaradi izgube dela in službe, v pesimizem in celo obup so: naše pričevanje o vstalem Gospodu in njegova živa navzočnost med nami, naša solidarnost z ubogimi in preizkušanimi ter naša razumevajoča bližina še toliko bolj potrebni.

Želim vam, da o smiselnosti našega življenja nikoli ne bi podvomili. Vstali Gospod se nahaja v naših srcih, je v srcu človeške zgodovine in bo z nami vse dni do konca sveta.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...