Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

DeSUS želi iz koalicije. Dr. Tomšič: To me ne preseneča

Slovenija | 19.04.2011, 16:15

Izvršni odbor DeSUS je sklenil svetu stranke predlagati, naj stranka izstopi iz vladne koalicije. To je po seji odbora povedal predsednik stranke Karl Erjavec. O sklepu bo odločal še svet stranke, in sicer 6. maja.

Izvršni odbor stranke je po besedah Erjavca sklep sprejel soglasno. Kot vzroke je vnovič navedel nestrinjanje s pokojninsko reformo in odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Dušo Trobec Bučan. Poudaril je, da se bo DeSUS kljub temu trudil konstruktivno sodelovati v državnem zboru, sicer pa se je zavzel za predčasne volitve. Pred sejo izvršnega odbora se je sicer Erjavec sestal s premierom Borutom Pahorjem, ki pa naj bi dvomil, da bi se bili poslanci pripravljeni sami razpustiti. S premierom sta preučevala možnosti za rešitev nastalega zapleta, vendar pa pogovor „ni prinesel nobenega napredka“. Pahorju je dejal, da je bil DeSUS ves čas mandata v podrejenem položaju in da njihovi predlogi, tudi če so bili dobri, niso bili sprejeti. Tudi glede pokojninske reforme sta po besedah Erjavca ugotovila, da ni možnosti za zbližanje stališč. Pričakoval je namreč vsaj to, da bi premier skušal preprečiti referendum o pokojninski reformi, ki po Erjavčevi oceni nima velikih možnosti za uspeh. Kot je pojasnil, so izvršni odbor stranke in tudi nekateri pomembni funkcionarji stranke odločitev, da izvršni odbor predlaga svetu stranke izstop iz vladne koalicije, sprejeli soglasno. „Vsi smo mnenja, da stranka DeSUS ne more več sodelovati v tej koaliciji, kjer tudi ni posluha za poštenje,“ je poudaril Erjavec. Ob tem je omenil delo Trobec Bučanove, ki je po njegovih besedah skušala svoje delo opravljati pošteno.

Dr. Tomšič: Imamo vlado, ki ni sposobna vladati

Odločitev stranke DeSUS ni presenečenje pojasnjuje politični analitik dr. Matevž Tomšič. „To, da je DeSUS šel v to smer, ni nič novega. Novo pa je to, da se je DeSUS tokrat za to res odločil,“ pojasnjuje Tomšič in dodaja, da je trenutek izstopa stranke DeSUS iz koalicije skrbno načrtovan. „Je izbran tako, da ima predsednik DeSUS tukaj zadaj jasno računico. Želim reči, da se ni naključno odločil za to sedaj, ko je pred vrati referendum o pokojninski reformi, za katero vemo, da ji DeSUS nasprotuje, in za katero je zelo verjetno, da bo padla na referendumu. Tukaj si Erjavec prizadeva izviti DeSUS iz vsega balasta, ki ga ima ta koalicija na svojih ramenih,“ je prepričan dr. Tomšič.

„Zelo težko je razrešiti precej problematično stanje, kot je ta trenutek, ko imamo vlado, ki ni zmožna in sposobna vladati. Izstop DeSUS-a iz vlade, kar se tiče operativnosti, ne bo kaj dosti spremenil, ker vlada že do sedaj ni bila kaj posebej operativna,“ je še dejal dr. Matevž Tomšič.

SDS: Slovenija res potrebuje predčasne volitve

Slovenija potrebuje predčasne volitve, kar bi bil daleč najučinkovitejši protikrizni ukrep, ki je v tem trenutku na razpolago pa sta v nujnem pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju in predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju pisala predsednik SDS Janez Janša in vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. „Že samo glasovi SD in SDS so namreč dovolj, da v realnem času omogočijo izpolnitev ustavnih pogojev za razpis predčasnih volitev. Lahko pa se dogovorimo tudi o hitri ustavnio spremembi, ki bi trajno omogočila takšno možnost,“ sta zapisala v pismu Tanko in Janša in dodala, da je treba k dialogu o tej rešitvi povabiti tudi ostale poslanske skupine v DZ.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...