Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Trobec Bučanova odstopila, Erjavec predlaga izstop DeSUS iz koalicije

Slovenija | 19.04.2011, 12:21

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan je v ponedeljek nepreklicno odstopila s svojega položaja. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je njen odstop pozdravil in napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke predlagal izstop iz koalicije. Premier Borut Pahor je nad odstopom presenečen.

Trobec Bučanova je povedala, da se je za svoj odstop odločila, ker se ji zdi, da pri svojem delu ne uživa podpore, in ker ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. Svoje trimesečno delo je ocenila kot dobro in zakonito. "Vendar v zadnjem obdobju nisem čutila, da lahko z delom nadaljujem v skladu s prisego, ki sem jo dala kot ministrica," je dejala.

Predsednik DeSUS, stranke, ki je Trobec Bučanovo predlagala za ministrico, Karl Erjavec je odstop ministrice pozdravil in napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke v torek predlagal izstop stranke iz koalicije. Za slednje se je, kot je dejal, odločil, ker več "nima smisla" vztrajati v koaliciji, "če ta nima posluha ne za poštene ministre ne za pripombe na pokojninsko reformo".

Predsednik vlade Pahor je v odzivu, dejal, da je nad odstopom razočaran. Spomnil je, da je bila Trobec Bučanova ob njem, ko je pred nekaj dnevi obiskal službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, kjer so bili vsi njeni sodelavci. "Ministrico sem tam prosil - vsi so bili navzoči in tako tudi razumeli - da hkrati s tem, ko odpravlja vse nepravilnosti za nazaj, poskrbi za dobro in uspešno delo ministrstva za naprej," je dejal in s tem zanikal navedbe ministrice, da je odstopila tudi zato, ker ni več imela njegove podpore. Da ima njegovo podporo, ji je, kot je dejal, povedal še danes zjutraj, ko jo je tudi prosil, naj odloži svojo odločitev.

Odzivni političnih strank

V strankah so se na odstop ministrice in napoved Erjavca, da bo stranki predlagal odhod iz koalicije, odzvali različno. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer meni, da je takšen poziv Erjavca z vidika stranke morda razumljiv, je pa neodgovoren z vidika koalicije. Tudi odstop ministrice Duše Trobec Bučan po mnenju Kumra "ne kaže na zrel odnos in na odgovornost do nalog, ki jih je nekdo sprejel".

Podpredsednik SDS Zvone Černač ocenjuje, da je Slovenija na nek način talka Pahorjeve koalicije. Meni, da je vlada ne glede na to, ali bo DeSUS odšel iz koalicije ali ne, že nekaj časa neoperativna in nesposobna uveljaviti potrebne odločitve. Spomnil je tudi, da so v SDS že pred dvema letoma predlagali izhod iz takratne "pat pozicije", in sicer z oblikovanjem tehnične vlade. "

Za predsednika Zares Gregorja Golobiča Erjavčeva napoved ni "nobena posebna novica". Odstop ministrice za lokalno samoupravo Trobec Bučanove pa vidi bolj kot nezmožnost opravljanja dela kot pa pomanjkanje podpore predsednika vlade Boruta Pahorja.

Zaradi odstopa ministrice pa so zaskrbljeni v SLS, a so hkrati tudi odločno zavrnili navedbe, da naj bi se SLS dogovarjala o vstopu v aktualno vladno koalicijo.

V LDS pričakujejo, da se bo DeSUS končno odločil, ali je v koaliciji ali zunaj nje, ker bo po besedah predsednice stranke Katarine Kresal potem lažje delati.

V SNS so prepričani, da je Trobec Bučan odstopila, ker je hotela počistiti z navlako, ki se je v dolgem času nabrala na ministrstvu, v NSi pa menijo, da bi morala vlada zdaj nemudoma odstopiti.

Ministrici bo sicer funkcija ministrice resorja, ki bdi nad 4,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev in delovanjem 211 občin, tudi uradno prenehala šele, ko se bodo poslanke in poslanci seznanili z njenim odstopom, kar bi se lahko zgodilo že kmalu po 1. maju.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...