Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Gostje oddaje (foto: ARO)
Gostje oddaje

Demokrit: Pameten je tisti človek, ki ne trpi zaradi tistega, česar nima, ampak je vesel tega, kar ima

Slovenija | 20.04.2011, 18:00

Medškofijski odbor za kulturo je v začetku aprila v Lovranu pri Opatiji na Hrvaškem pripravil sedmi forum za dialog med vero in kulturo z naslovom Obrazi revščine.

Na forumu je bilo mogoče slišali več predavanj, med drugim dr. Gorazda Kovačiča: Sedanji kapitalizem in razslojevanje v svetovnem merilu – kaj lahko ukrenemo? O vlogi askeze pri izgradnji svobodne osebe – odnos do financ v ruskem pravoslavju- govoril je Pavle Rak. Dr. Špela Razpotnik se je dotaknila senčnih strani sodobnih družb- brezdomstva. Dr. Miran Špelič, frančiškan, pa je spregovoril o razumevanju uboštva pri puščavskih očetih.

V tokratnem Pogovoru o ste lahko prisluhnili dvema utrinkoma iz predavanj dr. Mirana Špeliča in Pavleta Raka, v studiu pa smo gostili ljubljanskega pomožnega škofa dr. Antona Jamnika, tajnika Medškofijskega odbora za kulturo pri SŠK Milana Knepa in Petra Kovačiča.

Pojem revščine po besedah škofa Antona Jamnika ni enoumen. Presegati moramo fatalizem, mnenje, da se ne da ničesar storiti. Možno je! Ampak začne se vedno pri meni, je prepričan Jamnik.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...