Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Janez Janša (foto: ARO)
Janez Janša

Državni zbor bo odprl dokumente v zvezi s trgovino o orožju

Slovenija | 13.04.2011, 12:01

Poslanke in poslanci so sinoči končali razpravo o predlogu SDS za odprtje arhivov o trgovini z orožjem. Pri tem niso podprli predloga največje opozicijske stranke, naj Državni zbor pristojne organe pozove, naj z dokumentov takoj umaknejo oznako zaupnosti, so pa podprli predlog koalicije, da o tem pripravi poseben zakon.

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je uvodoma pojasnil, da se glede trgovine z orožjem uporablja skovanka „mati vseh afer“. „Orožje je na nek način mati te afere, vendar ne oboroževanje Slovenije in ne legalna pomoč sosednjim državam, ampak razorožitev Teritorialne obrambe.“ To pa je po njegovem eno najsramotnejših dejanj v zgodovini Slovenije. Poslanec SD Dušan Kumer je opozoril na možnost, da se preusmeri pozornost na tiste, ki so bili za in tiste, ki so bili proti osamosvojitvi. Dodal je, da v javnosti vlada močan dvom, da pri trgovini z orožjem ni šlo le za pomoč Hrvaški in Bosni in Hercegovini, ampak tudi za trgovino z orožjem in vojno dobičkarstvo posameznikov. Tadej Slapnik (Zares) je Janši očital prikrojevanje pravil iger, in da je kot legalno poimenoval trgovino, kjer „...ste navajali bistveno nižje cene po katerih ste prodajali od tistih, ki so bile dejanske.“

Janša je odgovoril na očitek, da se je v njegovi pisarni štel denar pridobljen v poslih pri orožju. „Jaz nisem nikoli štel nobene gotovine od orožja, in v moji pisarni se nikoli ni štela gotovina od orožja.“ Koaliciji je še očital, da ji ne gre za razčiščevanje zadeve, ampak za umor političnega nasprotnika in dodal, da je sedanja koalicija zmagala z aferami. To njihovo vladanje z aferami pa je po njegovem vidno v konkretnem delu vlade. „Vladajoča koalicija gre naprej kot parnik Titanik. Razglašen orkester veselo igra naprej, ledena gora pa je vse bližje. Ampak vladna koalicija je ne vidi. Vidi pa jo 80 odstotkov potnikov,“ je zaključil Janša.

Kasneje so poslanci sprejeli sklep, da Državni zbor z zakonom odpre vse dokumente, ki zadevajo trgovino z orožjem. V SDS so bili mnenja, da bi to lahko storili takoj, zato so zakonu nasprotovali. Po zagotovilih generalnega sekretarja v uradu predsednika republike Uroša Kreka, zadržkov glede odprtja dokumentov nima niti predsednik Danilo Türk.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...