Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Papež Benedikt XVI. je pred petimi leti v Cerkvi na Slovenskem ustanovil nove škofije in imenoval nove ordinarije

Slovenija | 06.04.2011, 16:35

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije in obenem imenoval tudi tri nove škofe ordinarije.

V sklopu dosedanje ljubljanske nadškofije je ustanovil novomeško škofijo s sedežem v Novem mestu. Za ordinarija je imenoval dotedanjega ljubljanskega pomožnega škofa in generalnega vikarja msgr. Andreja Glavana. Dotedanjo mariborsko škofijo je razdelil na tri dele: na novo sta nastali celjska škofija s sedežem v Celju in murskosoboška s sedežem v Murski Soboti. Za škofa ordinarija v Celju je bil imenovan dotedanji mariborski pomožni škof in generalni vikar msgr. dr. Anton Stres, za ordinarija v Murski Soboti pa dotedanji rektor bogoslovnega semenišča v Mariboru dr. Marjan Turnšek. Mariborska škofija je z razdelitvijo postala nadškofija in metropolija, takratni mariborski škof msgr. dr. Franc Kramberger pa nadškof metropolit.

Praznovanje pete obletnice ustanovitve škofij

Peto obletnico ustanovitve škofije bodo v četrtek, 7. aprila 2011 posebej obeležili v Murski Soboti in Celju. V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti bo ob 18.00 slovesna maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov, upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja in murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa daroval kardinal dr. Franc Rode.

V stolni cerkvi sv. Danijela v Celju bo ob 19.00 slovesna maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov in celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška daroval prvi celjski škof in sedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Obletnico ustanovitve škofije v Novem mestu bodo s slovesno mašo praznovali v stolnici sv. Nikolaja v soboto, 11. junija 2011, ob 10.00.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...