Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Trg dela (foto: ZRSZ)
Trg dela

Rast brezposelnosti bomo beležili do 2013

Slovenija | 06.04.2011, 12:27

Brezposelnost se je po petih mesecih končno zmanjšala. Konec marca je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 113 tisoč 948 iskalcev zaposlitve, kar je skoraj pol drugi odstotek manj kot februarja. A glede na številke v marcu 2010, je brezposelnost v letu dni narasla za dobrih 15 odstotkov. Vendar glede na trenutno gospodarsko situacijo v državi se utegne na zavod v prihodnjih mesecih prijaviti še precej delovno aktivnih oseb.

Potem ko je stopnja brezposelnosti v Sloveniji tri mesece stagnirala pri osmih odstotkih, se je v marcu spustila za 1,4 odstotka. To se je zgodilo predvsem na račun zaposlovanja na zavodu prijavljenih oseb, saj se je primerjavi s februarjem povečalo kar za 40 odstotkov. Vendar je te optimistične kazalce precej zasenčila napoved Banke Slovenije, da se bo brezposelnost letos še povečevala. Čeprav so gospodarske napovedi obetavne – letos dve odstotna, prihodnje leto tri odstotna gospodarska rast – to ne bo zadoščalo za zmanjšanje brezposelnosti. Ta se bo letos še povečala, prihodnje leto umirila, zmanjšanje pa lahko pričakujemo šele v letu 2013.

Belokranjska socialna bomba

Dodaten pesimizem sejejo vedno novi stečaji in prisilne poravnave podjetij, pa tudi selitve proizvodenj v tujino. Slednjega se trenutno najbolj bojijo Belokranjci. Grozi jim namreč prava socialna bomba, primerljiva s prekmursko Muro. Največje belokranjsko podjetje, nekdanji Danfoss, ki je z menjavo lastnika dobil novo ime Secop, svojo proizvodnjo kompresorjev seli na Slovaško. Najprej je bilo rečeno, da bo s tem delo izgubila tretjina od 960 zaposlenih, zdaj je direktor delavce seznanil z najbolj črnim scenarijem - v slabem letu dni bo delo izgubila večina. To bo prizadelo celotno regijo, najbolj pa občino Črnomelj – brezposelnost tam utegne doseči 15 odstotkov. Občina je vlado že pozvala k reševanju situacije, predvsem k iskanju strateškega partnerja.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...