Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Patria (foto: www.patria.fi)
Patria

Erjavec in Gutman oproščena v zadevi Patria

Slovenija | 04.04.2011, 18:04

Ljubljansko okrajno sodišče je razsodilo, da nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nista kriva nevestnega dela v službi pri nakupu oklepnikov Patria za Slovensko vojsko. Erjavec je pred začetkom obravnave dejal, da pričakuje oprostilno sodbo.

Tožilstvo je Erjavcu in Gutmanu očitalo nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Obramba je vseskozi vztrajala, da sta Erjavec in Gutman nedolžna, saj da škoda ni nastala in da tudi ni izkazana v proračunu. Nekdanji obrambni minister je sojenje že večkrat označil za politični proces.

Za SDS sojenje v primeru Patrie fiasko, v SD brez komentarja

Parlamentarne stranke pozdravljajo hitrost končanega sodnega postopka v zadevi Patria, podobno hitrost pričakujejo tudi v prihodnje. V SDS proces označujejo kot fiasko in poraz tožilke. Premier Borut Pahor in njegova stranka SD se na novico še nista odzvala. Za LDS in Zares pa ostaja preiskava domnevne korupcije temeljno pri tej aferi.

Da tožilka Branka Zobec Hrastar "svoje trhle obtožnice" proti nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu v primeru Patria ni uspela ubraniti niti na tajnem sodnem procesu, so v največji opozicijski stranki SDS označili kot "fiasko, da mu ni para daleč naokrog". Po njihovem mnenju lahko Zobec Hrastarjeva danes zvečer pričakuje klic ali elektronsko pismo od premiera Boruta Pahorja, "ki ji zna očitati, češ da ruši vlado", saj da kako naj vlada sedaj zahteva ničnost pogodbe s Patrio. Sicer pa v SDS menijo, da če bi "Erjavec in Gutman dobila po šest mesecev zapora zaradi nevestnega dela v službi, bi Pahorju in vladi iz enakih razlogov grozila najmanj dosmrtna ječa".

Predsednik največje koalicijske stranke in premier Borut Pahor se na oprostilno sodbo še ni odzval. Vodja poslancev SD Dušan Kumer pa je dejal, da je odločitev sodišča treba sprejeti in da je ne bo komentiral.

V LDS opozarjajo, da predmet sodnega postopka zoper Erjavca in Gutmana nikoli niso bili sumi podkupnin, "kar je temeljno vprašanje te orožarske afere mednarodnih razsežnosti". V stranki sicer pozdravljajo "relativno hitro zaključen postopek v upanju, da bodo tudi drugi sodni postopki v zadevi Patria enako ekspeditivno vodeni".

V opozicijski SLS pozdravljajo hitro vodenje postopka in hitro razsodbo, vendar pa pričakujejo, da bodo preiskovalni organi ter sodišča s takšno hitrostjo in učinkovitostjo začela delovati tudi v primeru sumov mnogo hujših anomalij ter kršitev zakonov, je zapisal poslanec SLS Gvido Kres. Po njegovih navedbah je SLS že od vsega začetka opozarjala, da mora afera Patria dobiti sodni epilog še pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, da ta tema ne bo obremenjevala slovenske družbe ves ta mandat. SLS je sicer že konec leta 2008 od vlade zahteval, da zaradi nesmotrnosti vojaške oborožitve z oklepniki Patria in pomanjkljivosti v izpolnitvi pogodbe takoj odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev morebitne že izplačane kupnine, je še zapisal.

 

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...