Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Žarki upanja na Vrhniki

Slovenija | 02.04.2011, 15:12

Na Vrhniki se pravkar začenja vseslovensko srečanje z naslovom Žarki upanja, ki ga pripravlja Gibanje Fokolarov. Program bodo v prvem delu oblikovali mladi, ki bodo predstavili tudi lik blažene Chiare Luce Badano. V drugem delu pa bodo spregovorile družine. Celoten program, ki ga bodo sklenili s sveto mašo, bo povezoval zbor družin.

Namen srečanja je pokazati, da kljub mnogim stvarem, ki bi nam lahko vzele pogum, tudi v sodobnem svetu še obstaja upanje. Eden od teh žarkov upanja je prav gotovo karizma edinosti, ki navdihuje več kot dva milijona ljudi po vsem svetu. Prepričani v božjo ljubezen do vsakega človeka, si skupaj z drugimi prizadevajo za uresničitev Jezusovih besed: Da bi bili vsi eno. Na tokratnem srečanju bodo svoje upanje z udeleženci najprej podelili mladi. Spregovorili bodo o različnih vidikih njihovega življenja: med drugim o gradnji odnosov s sodelavci, sprejemanju bolezni in zavzemanju za čistost. Predstavili bodo tudi vzor blažene Chiare Luce Badano, ki je to visoko stopnjo duhovnega življenja dosegla že pri osemnajstih letih.

Je družina danes še aktualna?

V drugem delu programa pa bodo pričevale družine. Z udeleženci bodo podelili njihove življenjske utrinke od priprave na zakon, do odprtosti družine na potrebe drugih in tudi za družbena vprašanja, od bolečine ob izgubi otroka do sprejemanja vdovstva in odločitve otrok, kadar niso v skladu z našimi prepričanji. Ob sklepu bo somaševanje vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Z njim bodo somaševali novomeški škof Andrej Glavan in številni duhovniki.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...