Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Peterle vodi opazovalno misijo v Nigeriji

Evropska Unija | 30.03.2011, 12:25 Petra Stopar

Na povabilo Zvezne republike Nigerije Evropski uniji, naj ta spremlja razvoj tamkajšnjih volitev v skladu z domačo in mednarodno zakonodajo, je vodja misije Lojze Peterle že odpotoval v Nigerijo.

Misijo dopolnjuje 60 kratkoročnih opazovalcev, ki so se pridružili 52 dolgoročnim opazovalcem. Peterle je v vlogi vodje opazovalne misije povedal: „Skupaj z dolgoročnimi opazovalci bomo pokrivali vse zvezne države, tako urbana kot tudi ruralna področja. Nadzirali bomo celoten volilni proces od začetka do konca volitev.“

Aprila bodo v Nigeriji potekale kar tri vrste volitev: 2. aprila bodo prebivalci Nigerije volili predstavnike v državni zbor (National Assembly), teden pozneje bodo potekale predsedniške volitve, 16. aprila pa še volitve za guvernerja in v deželne zbore (State houses elections). Kot je povedal Peterle v pogovoru za naš radio, je v Nigeriji prisotna „velika želja ljudi, da bi bile tokratne volitve bolj poštene kot pred štirimi leti“. Tedaj je volitve kritično ocenila tudi Evropska unija. Ljudje se po Peterletovih besedah zavedajo, da so „volitve zelo pomembne za notranji in nadaljnji razvoj Nigerije in tudi za njen ugled v svetu in status v tem delu Afrike“. Spregovoril je tudi o nevarnosti, da bi v državi po zgledu drugih afriških držav prišlo do nasilja, vendar je poudaril, da je prisotno precejšnje prizadevanje, da se to vendarle ne bi zgodilo.

Peterle je bil za vodjo opazovalne misije v Nigeriji izbran zaradi preteklih izkušenj pri spremljanju volitev v Aziji. Evropski parlament ga je leta 2008 imenoval za člana opazovalne delegacije za spremljanje predsedniških volitev v Azerbajdžanu, leta 2009 za spremljanje parlamentarnih volitev v Kambodži, leta 2010 pa je bil Peterle član opazovalne misije na predsedniških volitvah v Ukrajini.

Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...