Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Spopadi med muslimani in kristjani v Egiptu

Svet | 11.03.2011, 12:44 Marta Jerebič

Medtem ko se Egipt po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka pripravlja na demokratične volitve, mednarodna skupnost z zaskrbljenostjo spremlja spopade med koptskimi kristjani in muslimani. V minulih dneh je bilo ubitih najmanj 14 mladih koptov.

Spopadi so izbruhnili na obrobju Kaira, kjer se je približno tisoč koptskih kristjanov zbralo v protest proti požigu njihove cerkve. Glede tega vprašanja se je s kristjani že pogovarjal novi egiptovski premier Essam Sharaf in obljubil, da se bo z vojaškim svetom, ki je po odhodu Mubaraka prevzel oblast, pogovoril o obnovi cerkve.

Koptski kristjani v Egiptu predstavljajo približno 10 odstotkov prebivalstva, v večinsko muslimanski družbi pa so pravzaprav drugorazredni državljani. „Tako kot večina držav Bližnjega vzhoda, je tudi egiptovska družba podrejena islamskim zakonom, ki pa ne obravnava vseh na enak način. Musliman ima vedno privilegiran položaj. To je temeljni problem,“ je za Radio Vatikan povedal kombonijanski misijonar p. Giuseppe Scattolin, in dodal, da je to tudi razlog za množično izseljevanje kristjanov z Bližnjega vzhoda.

Katoliška organizacija Catholic Near East Welfare Association k temu dodaja, da je bila pod Mubarakom diskriminacija za kristjane na področju zaposlovanja in izobraževanja nekaj običajnega, vlada pa je omejevala zidanje in popravljanje cerkva, kar pa seveda ni veljalo za mošeje.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.