Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Predlog za priznanje mučeništva Šabaza Batija

Svet | 10.03.2011, 17:50 Marta Jerebič

Pakistanski škofje bodo Vatikan zaprosili, naj prizna mučeništvo nekdanjega pakistanskega ministra za verske manjšine Šabaza Batija, ki so ga islamski skrajneži ubili 2. marca.

Vladajoča pakistanska ljudska stranka medtem za novega ministra predlaga brata pokojnega Batija, Paula Batija. Temu sta naklonjena tudi pakistanski predsednik in premier, sicer tudi člana ljudske stranke.

Islamski skrajneži so Šabaza Batija ubili zaradi njegovega nasprotovanja zakonu o bogokletju. Pakistanska škofovska konferenca bo o predlogu Vatikanu razpravljala na seji od 20. do 25. marca. Predsednik komisije za medverski dialog pri škofovski konferenci, ki je naredila osnutek predloga, škof Andrew Francis, je za agencijo Fides povedal, da je bil Bati človek, ki je dal življenje za svojo kristalno vero v Kristusa. Kot je dejal, so škofje dolžni to povedati Cerkvi v Rimu ter zaprositi za uradno priznanje njegovega mučeništva.

Medtem je sedež Šabaza Batija v pakistanskem parlamentu zasedel član pakistanske ljudske stranke, katoličan Javed Michael iz Karačija, ki je prav tako velik borec za pravice verskih manjšin. Agencija Fides ob tem poroča, da bo ministrstvo za verske manjšine najverjetneje prevzel Paul Bati, starejši brat pokojnega ministra, ki je zadnjih 6 let kot kirurg živel v Italiji. Pakistansko združenje za verske manjšine, ki ga je Šabaz Bati ustanovil leta 2002, je Paula Batija že izvolilo za novega direktorja. Na zahtevo ljudske stranke, ki ji pripadata tako predsednik Zardari kot premier Gilani, pa je bil imenovan tudi za posebnega svetovalca vlade za verske manjšine. To imenovanje pa pomeni, da je le korak od uradnega imenovanja za ministra za verske manjšine.

 

 

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.