Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Društvo za zdravje srca in ožilja obeležuje 20-letnico

Slovenija | 28.03.2011, 16:24

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije letos praznuje 20-letnico. Obletnico želijo izkoristiti predvsem za dodatno ozaveščanje ljudi o pomenu preventive za zdravje srca in ožilja. Jubilej pa bodo med drugim obeležili tudi z razstavo o srcu in s koncertom.

Ob tej priložnosti so v društvu zapisali, da so v Sloveniji na tem področju dosegli veliko. Res uspešni pa bodo takrat, ko se bodo vsi zavedali, da je predvsem od osebnega ravnanja odvisno zdravje človeka. Zato v društvu spodbujajo, naj ljudje upoštevajo priporočila in nasvete za zdravo življenje. Med njimi društvo posebej omenja opustitev kajenja, zdravo prehranjevanje in redno telesno aktivnost.

Društvo ima danes 8000 članic in članov, deset podružnic in sedem posvetovalnic za srce. Ob tem med drugim izvede skoraj 100.000 preventivnih meritev krvnega tlaka, holesterola in krvnega sladkorja. Organizira pa tudi okrog 100 predavanj in delavnic, pripravlja prireditve ob svetovnem dnevu srca ter sodeluje v nekaterih mednarodnih raziskovalnih projektih.

Društvo bo obletnico ustanovitve zaznamovalo z eno in pol mesečno razstavo o srcu, ki jo bodo odprli v četrtek v prostorih galerije Krka ter s slavnostnim koncertom Melodije za srce v Unionski dvorani 12. aprila.

 

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...