Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Cerkev v aprilu moli za uspeh evangelizacije pri mladih

01.04.2011, 10:32 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. v mesecu aprilu vabi k molitvi za uspeh oznanjevanja evangelija mladim in tistim, ki še ne poznajo Kristusa. Splošni molitveni namen je, da bi Cerkev z verodostojnim oznanjevanjem evangelija znala dati novim generacijam vedno nove razloge življenja in upanja.

Sveti oče v poslanici za 24. svetovni dan mladih 2009 piše, da »upanje, ki je v središču življenja in poslanstva kristjanov, ni kakršno koli, ampak je trdno in gotovo«. Mladost pa je obdobje upanja, ker se v prihodnost ozira z mnogimi pričakovanji. V mladosti človek goji ideale, sanje in načrte. Mladost je čas, ko zorijo življenjske odločitve in to je tudi razlog, da se v tem obdobju vztrajno pojavljajo temeljna življenjska vprašanja. Benedikt XVI. v poslanici zastavi vprašanje, kje zajemati in kako v srcu ohranjati plamen upanja. In odgovoarja, da osebne kreposti in gmotne dobrine niso dovolj za vzpostavitev velikega upanja, po katerem vsi hrepenimo. »To upanje je lahko samo Bog, ki zaobjema vse vesolje in ki nam lahko predlaga ter podari to, česar sami ne moremo doseči,« trdi papež. Nadaljuje, da je kriza upanja prizadela zlasti mlade rodove, ki se morajo v družbenih in kulturnih okoliščinah brez gotovosti, vrednot in trdnih opornih točk spoprijemati s težavami, ki domnevno presegajo njihove moči. Toda kako oznanjati upanje mladostnikom, sprašuje Benedikt XVI. »Vemo, da človek najde svojo pristno uresničitev samo v Bogu, zato je naša glavna naloga nova evangelizacija, ki bi novim rodovom pomagala znova odkriti pravo obličje Boga, ki je Ljubezen,« piše papež in dodaja: »Živi Bog je vstali Kristus, ki je prisoten v svetu. On je resnično upanje, Kristus, ki živi z nami, v nas in nas kliče k sodeleženju njegovega večnega življenja.«

Medtem ko je splošni molitveni namen posvečen mladim, pa misijonski namen vabi k molitvi, da bi misijonarji z oznanjevanjem evangelija in pričevanjem življenja znali prinesti Kristusa tistim, ki ga še ne poznajo.

Papež poslanico za 16. svetovni dan misijonov začne z besedami: »Človeštvo nosi v sebi radikalen klic po vrnitvi k svojemu viru, ki je Bog. Edino v njem bo našlo svojo končno izpolnitev po prenovi vsega v Kristusu. Po krvi, preliti na križu, bodo razkropljenost in mnogovrstnost, spor in sovraštvo, pomirjeni in privedeni k enotnosti.« Po papeževih besedah je srž misijonskega poslanstva Cerkve v tem, da vsa ljudstva vabi k odrešenju, ki ga je Bog uresničil po svojem učlovečenem Sinu. Zato je treba poživiti prizadevanja za oznanjevanje evangelija, ki je kvas svobode, napredka, bratstva, edinosti in miru. Benedikt XVI. poudarja, da je evangelizacija vseh ljudi bistvena dolžnost Cerkve, je naloga in poslanstvo, ki je zaradi obsežnih in globokih sprememb sedanje družbe, še bolj nujna. »Gre namreč za večno odrešenje ljudi, za konec in dopolnitev zgodovine človeštva in vsega stvarstva,« izpostavlja papež in dodaja: »Vsa Cerkev se mora lotiti misijonskega dela med nekrščanskimi ljudstvi (missio ad Gentes) in pri njem vztrajati, dokler ne bo odrešujoče Kristusovo kraljevanje v polnosti uresničeno.« Misijonski polet je namreč bil vedno znamenje življenjske moči naših Cerkva.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Utrinek iz videoposnetka pesmi Kje so tiste stezice (photo: Posnetek zaslona) Utrinek iz videoposnetka pesmi Kje so tiste stezice (photo: Posnetek zaslona)

VIDEO: Ko ob spremljavi harmonik zapoje pater Ferlež

Ste v teh dneh počitnic in karantene s kakšnega inštrumenta spet pobrisali prah in zopet zaigrali nanj? No, gotovo se prah ob vztrajnem vadenju ne nabira pri učencih glasbenih šol in to dokazujejo ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...