Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Utrinki iz življenja vesoljne Cerkve od 21. 2. - 25. 2. 2011

Cerkev po svetu | 26.02.2011, 07:00 Marta Jerebič

Število katoličanov po svetu narašča, polovica jih živi v Latinski Ameriki. Romanje bakle sv. Benedikta po Veliki Britaniji. Čilski rudarji na romanju v Sveti deželi. Obamova administracija ne bo branila zakona, ki prepoveduje istospolne poroke. In še nekaj drugih utrinkov iz življenja vesoljne Cerkve.

Število katoličanov po svetu narašča, polovica jih živi v Latinski Ameriki

Število katoličanov po svetu narašča, je razvidno iz najnovejšega papeškega letopisa. Vseh katoličanov je milijardo 181 milijonov, kar je 1,3 odstotka več kot leto prej. Polovica vsega katoliškega prebivalstva živi v Latinski Ameriki, 24 odstotkov v Evropi, 10 v Aziji, 15,2 v Afriki in 0,8 odstotka v Oceaniji. Prav tako je naraslo število duhovnikov in bogoslovcev, rahlo pa upadlo število redovnic. Največji porast duhovnikov beležijo v Afriki, sledi Oceanija, Evropa, Amerika in na zadnjem mestu Azija. Sicer pa število vseh duhovnikov – tako škofijskih kot redovnih – od leta 2000 naprej beleži zmerno rast – od 405 tisoč na 410.600 leta 2009.

Bakla sv. Benedikta

Papež Benedikt XVI. je med sredino splošno avdienco, pri kateri je predstavil lik sv. Roberta Bellarmina, blagoslovil ''baklo sv. Benedikta'', ki se bo v prihodnjih dneh podala na romanje v Veliko Britanijo. 2. marca jo bodo prižgali med ekumenskim bogoslužjem v westminstrski opatiji, kjer je danes sedež anglikanske Cerkve. Dan zatem jo bodo odnesli v westminstersko katedralo, kjer bo nadškof Vincent Nichols daroval sveto mašo. ''Bakla sv. Benedikta'' se bo nato 21. marca, na praznik sv. Benedikta, vrnila nazaj v Italijo, in sicer v benediktinsko opatijo v Montecassinu, kjer je sv. Benedikt umrl. Pobuda poteka že od leta 1964, ko je papež Pavel VI. sv. Benedikta razglasil za zavetnika Evrope ter prinaša sporočilo miru, upanja in edinosti.

Svet EU obsodil nasilje nad kristjani

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije je izrazila zadovoljstvo, da je Svetu Evropske unije v ponedeljek končno le uspelo obsoditi nestrpnost, diskriminacijo in nasilje proti kristjanom in drugim verskim skupinam. Še pred tremi tedni se namreč evropski zunanji ministri niso mogli zediniti glede skupne obsodbe trenutnega položaja kristjanov in drugih verskih manjšin po svetu. Kot so zapisali škofje, je to pomemben korak, da bi ustavili širjenje terorizma in sektaštva proti kristjanom po vsem svetu. Ob tem Svet EU pozivajo, naj ne ostane le pri sprejeti izjavi, ampak naj tudi konkretno ukrepajo.

Nemški škofje o papeževem obisku, spolnih zlorabah in ekumenizmu

Nemški škofje bodo na plenarnem zasedanju prihodnji mesec obravnavali priprave na septembrski papežev obisk. Govorili bodo tudi o dialogu, ki so ga škofje začeli z laiki v poskusu, da bi poiskali rešitve na krizo pohujšanja zaradi spolnih zlorab. Razprava o ekumenizmu pa se bo vrtela okoli reformiranih cerkva. Ocenili bodo položaj ekumenizma v Nemčiji in poskusili najti možnosti za praktično sodelovanje.

Čilski rudarji na romanju v Sveti deželi

Skupina čilskih rudarjev, ki so po nesreči v rudniku preživeli 69 dni, je v sredo prispela v Sveto deželo, kjer sedaj romajo po stopinjah Jezusa Kristusa. 24 rudarjev večinoma spremljajo tudi njihove družine, v Izraelu pa bodo kot gostje izraelskega ministrstva za turizem ostali osem dni. Njihovo romanje obsega obisk bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu, mesto Nazaret in Galilejsko jezero, kjer se bodo nekateri dali krstiti. Rudarji se bodo srečali tudi z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, nekaj časa preživeli ob Mrtvem morju in obiskali muzej holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu.

V Španiji porast ljudi, ki del dohodnine namenijo Cerkvi

V Španiji se je lani povečalo število davkoplačevalcev, ki so del dohodnine namenili Cerkvi. Teh je sedaj že več kot 7 milijonov. V zadnjih treh letih se je število darovalcev povečalo za skoraj 800 tisoč. Španska škofovska konferenca je sporočila, da bodo vsoto porabili za osnovne dejavnosti Cerkve. Stalni porast prispevkov pa po njenem mnenju kaže, da družba na Cerkev gleda pozitivno.

Vatikan nasprotuje vnovični kandidaturi generalne tajnice mednarodne Karitas

Vatikanski uslužbenci so generalni tajnici mednarodne Karitas odrekli podporo pri njeni vnovični kandidaturi za nov štiriletni mandat. Britanska državljanka rojena v Zimbabveju Lesley-Anne Knight januarja ni dobila potrebnega nihil obstat – torej da nič ne stoji napoti, ko je izrazila željo po vnovični kandidaturi. Sveti sedež hoče spremembo pri načinu sodelovanja s Karitas in pravi, da to zahteva tudi spremembo v osebi generalnega tajnika, je Mednarodna Karitas zapisala v svoji izjavi 18. februarja v Rimu. Sveti sedež je sicer priznal njeno profesionalno delo in dosežke. Volitve generalnega tajnika in mednarodnega predsednika Mednarodne Karitas bodo konec maja.

Obamova administracija ne bo branila zakona, ki prepoveduje istospolne poroke

Vlada ameriškega predsednika Baracka Obama ne bo več ščitila zakon iz leta 1996, ki je opredelil zakon kot zvezo med moškim in žensko in ga je podpisal predsednik Bill Clinton. Ameriška škofovska konferenca je to označila za hudo žalitev milijonov Američanov, ki potrjujejo edinstveno in neprecenljivo vrednoto zakona med enim moškim in eno žensko. Vsako namigovanje vlade, da takšna sodba predstavlja diskriminacijo, je po besedah škofov resna grožnja za versko svobodo zagovornikov tradicionalne zakonske zveze. Istospolne poroke so uzakonjene v sedmih zveznih državah. Nekaj držav dovoljuje civilne zveze homoseksualcev. 30 ameriških zveznih držav pa ima ustavne amandmaje, ki istospolne poroke prepovedujejo.

V potresu na Novi Zelandiji uničena tudi stolnica

Potres v novozelandskem mestu Christchurch je močno prizadel tudi anglikansko in katoliško stolnico. Tamkajšnji narodni voditelj za misijone p. Paul Shannahan je v sporočilu za agencijo Fides zapisal, da ju verjetno ne bo mogoče popraviti.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...