Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež med vožnjo v papamobilu (foto: www.thepapalvisit.org.uk)
Papež med vožnjo v papamobilu

Program papeževega obiska v San Marinu

Papež in Sveti sedež | 24.02.2011, 08:04 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. bo v nedeljo, 19. junija letos, obiskal škofijo San Marino-Montefeltro. Tamkajšnji škof msgr. Luigi Negri je potek programa papeževega obiska predstavil na torkovi tiskovni konferenci, uradno pa so ga potrdili tudi na tiskovnem uradu Svetega sedeža.

Papež bo dopoldne na stadionu Serravalle v San Marinu vodil slovesno somaševanje s homilijo in po njem tudi molitev Angelovega češčenja. Po kosilu bo pozdravil organizatorje obiska in člane Mednarodne fundacije Janeza Pavla II., popoldne pa bo sledilo uradno srečanje s predstavniki republike. Kot prvo je na programu zasebni pogovor med svetim očetom in regentoma, nato pa bo sledil govor nekaterim članom vlade, kongresa in diplomatskega zbora. Potem se bodo skupaj z regentoma odpravili proti sanmarinski baziliki, kjer bo papež počastil relikvije sv. Marina. Prav ta svetnik je namreč ukoreninil krščanstvo v teh krajih, velja pa tudi za ustanovitelja Republike San Marino, ki je po njem dobila svoje ime. Pozno popoldne se bo obisk nadaljeval v mestu Pennabilli. Tam bo najprej na vrsti obisk katedrale, nato pa srečanje z mladimi iz škofije, katere bo sveti oče tudi posebej nagovoril. V Vatikan se bo vrnil s helikopterjem ob deveti uri zvečer.

Msgr. Negri je na tiskovni konferenci dejal, da je pastoralni obisk Benedikta XVI. zgodovinskega pomena za San Marino in Montefeltro. Nazadnje je te kraje obiskal papež Janez Pavel II. pred skoraj tridesetimi leti. Osrednja tema dogodka bo »Gospod, pomnoži v nas vero«. Ta vera je za Cerkev temelj hoje po naporni poti obnavljanja tradicije z namenom, da bi lahko bila polno prisotna v sedanjosti in da bi lahko načrtovala prihodnost. Škof Negri je poudaril še, da ta obisk lahko temeljito prispeva k prenovi posvetnih vrednot v Republiki San Marino.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...