Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinal Jean Louis Tauran (foto: Wikipedia)
Kardinal Jean Louis Tauran

VIDEO: V primeru konklava bo ime novega papeža sporočil kardinal Tauran

Cerkev po svetu | 21.02.2011, 20:53 Marta Jerebič

V kardinalskem zboru je prišlo do nekaterih sprememb. Kardinal Jean Louis Tauran je postal novi protodiakon - oseba, ki je po konklavu odgovorna, da sporoči ime novega papeža.

Protodiakon po koncu konklava, ko se iz dimnika pokadi bel dim, stopi na osrednji balkon vatikanske bazilike in izreče znane besede Habemus papam.

Kardinal protodiakon ima nalogo tudi med samimi volitvami. Če namreč kardinali v v treh dneh ne izvolijo papeža, se volitve prekinejo za en dan. Dan premora je namenjen molitvi, medsebojnemu pogovoru kardinalov in duhovni spodbudi, ki jo zanje pripravi kardinal protodiakon.

67 –letni francoski kardinal je trenutno predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kjer posebno pozornost namenja dialogu z muslimanskim svetom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...