Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Utrinki iz življenja vesoljne Cerkve od 14. 2. - 18. 2. 2011

Cerkev po svetu | 21.02.2011, 10:37 Marta Jerebič

Papež je pred kratkim prejel prvi nahrbtnik svetovnega dneva mladih. Iraški mediji so pisali o možnosti papeževega obiska v njihovi državi. Praznovanje sv. Cirila in Metoda v nekaterih slovanskih državah. In še drugi utrinki iz življenja vesoljne Cerkve v prejšnjem tednu.

Znan papežev program na svetovnem dnevu mladih v Madridu

Madrid bo med 16. in 21. avgustom preplavilo milijon mladih z vsega sveta. Španska prestolnica namreč letos gosti svetovni dan mladih. Pridružil se jim bo tudi papež Benedikt XVI., znan je že urnik njegovega obiska. Ob prihodu v Madrid, 18. avgusta, ga bosta sprejela španska kralj in kraljica. Dan pozneje ga čakajo srečanja z akademiki in redovniki. 20. avgusta bo sveti oče med drugim nagovoril bogoslovce z vsega sveta, zadnji dan obiska v španski prestolnici pa bo Benedikt XVI. na prizorišču svetovnega dneva mladih daroval slovesno sveto mašo. Pred odhodom v Vatikan se bo srečal še s prostovoljci.

Benedikt XVI. prejel nahrbtnik svetovnega dneva mladih

Papež je pred kratkim prejel prvi nahrbtnik svetovnega dneva mladih. Izročil mu ga je madridski nadškof, kardinal Antonio Varela. Nahrbtnik, ki ga bo prejel vsak udeleženec, je v španskih narodnih barvah rumeni in rdeči, v njem pa so: rožni venec, romarska knjižica, vodnik po mestu in prireditvah ter izvod novega katekizma za mlade Youcat. Mladi bodo v njem našli tudi pahljačo in klobuk.

Bo papež obiskal Irak?

Iraški mediji so minuli teden pisali o možnosti papeževega obiska v njihovi državi. Minister za turizem naj bi namreč novinarjem povedal, da bi Benedikt XVI. prihodnje leto lahko obiskal starodavno mesto Ur. Iraški veleposlanik v Vatikanu je Svetemu sedežu že poslal vabilo, a številni menijo, da je možnost obiska zelo majhna. Prejšnji papež Janez Pavel II. je pred svetim letom 2000 večkrat izrazil željo, da bi potoval po Abrahamovih stopinjah in obiskal Ur, a mu je to preprečil takratni režim iraškega predsednika Sadama Huseina.

Praznik sv. Cirila in Metoda

Nekateri slovanski narodi so v začetku tedna obhajali liturgični praznik svetih apostolov Cirila in Metoda, ki sta med drugim poskrbela, da lahko Božjo besedo poslušamo v svojih jezikih. Številni verniki, predvsem predstavniki veleposlaništev slovanskih držav pri Svetem sedežu so se, tako kot vsako leto, ob tej priložnosti zbrali v Rimu v baziliki svetega Klemena. Tam je namreč pokopan sveti Ciril. Slovesno bogoslužje je vodil upokojeni praški nadškof, kardinal Miloslav Vlk, ob oltarju se mu je pridružilo približno sto duhovnikov iz različnih slovanskih držav. Srečanje vsakič pripravi eden od slovanskih papeških zavodov. Letos je to storil češki kolegij svetega Janeza Nepomuka.

Ruski predsednik na obisku v Vatikanu

V Vatikanu se je v četrtek mudil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Najprej ga je v avdienco sprejel papež Benedikt XVI., nato se je Medvedjev, ki ga je spremljal zunanji minister Sergej Lavrov, srečal še s papeževim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, in tajnikom za odnose z državami pri Svetem sedežu Dominiqueom Mambertijem. V pogovorih so izrazili zadovoljstvo nad dobrimi dvostranskimi odnosi in pripravljenost po njihovi krepitvi. Še bolj želijo sodelovati pri spodbujanju posebnih človeških in krščanskih vrednot ter na kulturnem in družbenem področju. Poudarili so tudi pozitiven prispevek, ki ga medverski dialog lahko ponudi družbi.

Proračun Svetega sedeža

Svet kardinalov za študij organizativnih in ekonomskih vprašanj Svetega sedeža je na srečanju sredi tedna sprejel proračuna Svetega sedeža in vatikanskega governatorata za letos. Predstavil jih je predsednik Prefekture Svetega sedeža za ekonomske zadeve, kardinal Velasio De Paolis. Čeprav je še čutiti posledice negotovosti globalnega gospodarskega sistema in naraščajočih stroškov upravljanja, se položaj izboljšuje. Nenadomestljiv vir prihodkov Svetega sedeža so darovi vernikov, zato so člani sveta izrazili globoko hvaležnost vsem, ki s svojimi prispevki podpirajo univerzalno poslanstvo svetega očeta.

Papeževa poslanica za postni čas

„S krstom ste bili namreč pokopani skupaj s Kristusom, v njem ste bili tudi obujeni.“ To je naslov poslanice Benedikta XVI. za letošnji postni čas. Dokument bodo na Tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavili ta torek - na praznik Sedeža apostola Petra.

Beatifikacija drinskih mučenk 24. septembra v Sarajevu

Postulatur za beatifikacijo Drinskih mučenk Marko Tomić je prek svoje spletne strani objavil datum in kraj njihove razglasitve za blažene. Slovesnost beatifikacije petih redovnic - med njimi sta tudi Slovenki Antonija Fabjan in Krizina Bojànc - bo 24. septembra v Sarajevu.

Napadi na kristjane v Turčiji

V Turčiji narašča število groženj in napadov na tamkajšnje kristjane. Švicarska škofovska konferenca in Zveza protestantskih Cerkva v Švici opozarjata na primer sirsko pravoslavnega samostana Mor Gabriel na jugovzhodnem delu Anatolije, ki ga je že nekaj časa obtožujejo, da stoji na nezakonito prilaščenem zemljišču. Nastal naj bi na mestu nekdanje mošeje, a to je povsem neutemeljena obtožba, saj je bil zgrajen v 4. stoletju, pred rojstvom islama. Iz Turčije so zadnje tedne poročali tudi o novih nasilnih dogodkih v Marijini cerkvi v Trabzonu, kjer je bil leta 2006 umorjen duhovnik Andrea Santoro. V nekaterih turških časopisih se je v teh dneh pojavila tudi novica o skupini mladih, ki naj bi zahtevala odstranitev križev z vrhov cerkva. Švicarski krščanski voditelji so osupli nad dogajanjem, od turške vlade zahtevajo, naj vsem verskim manjšinam v državi zagotovi versko svobodo.

V Ženevi razstava Tkanje miru

Na sedežu ekumenskega sveta Cerkva v Ženevi so v sredo odprli razstavo z naslovom „Tkanje miru“. Na ogled ponuja originalne tkanine, ki prihajajo iz Latinske Amerike in predstavljajo tamkajšnje lokalne kulture. Razstavo bo mogoče obiskati do 18. marca, nato se bo preselila na Jamajko. Sredi maja bo namreč Kingston gostil mednarodni ekumenski shod za mir.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...