Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik

Egipt se umirja, a stavkajo javni uslužbenci

Svet | 14.02.2011, 13:13

V Egiptu, ki je bil v minulih dneh prizorišče množičnih protestov, se razmere počasi umirjajo. Egiptovska vojska, ki je po petkovem odstopu predsednika Hosnija Mubaraka prevzela oblast v državi, je včeraj sporočila, da je razpustila parlament in da bodo volitve izvedli najkasneje v šestih mesecih. S tem je izpolnila dve temeljni zahtevi protestnikov, ki so zahtevali demokratične reforme v državi. Petkov odmevni odstop Mubaraka pa je vnovič dal zagon tudi opoziciji v Alžiriji in Jemnu, kjer so konec tedna potekale protivladne demonstracije.

Ukrepi egiptovske vojske

Vrhovni svet egiptovske vojske je preko državne televizije ljudem sporočil, da bo ostal na oblasti najdlje pol leta oziroma do izvedbe predsedniških volitev.

Katere ukrepe je do zdaj sprejela egiptovska vojska? Vrhovni vojaški svet je med drugim tudi skrajšal policijsko uro ter zdajšnjim in nekdanjim članov vlade prepovedal potovanje v tujino brez dovoljenja. Napovedal je tudi oblikovanje posebnega odbora, ki bo pripravil zahtevane spremembe ustave, na to pa bodo o njih odločali volivci na referendumu. Ena izmed glavnih zahtev protestnikov so bile spremembe tistih členov ustave, ki se nanašajo na volitve, saj so bili napisani v korist vladajoče Mubarakove stranke. Vojaški svet bo v prehodnem obdobju sprejemal zakone, še naprej pa ostajajo zavezani vsem regionalnim in mednarodnim pogodbam, s čimer je vojska posredno potrdila, da bo zgodovinski mirovni sporazum z Izraelom iz leta 1979 ostal nedotaknjen.

Na trgu Tahrir vztraja še peščica ljudi

Kljub temu da se v Egiptu razmere umirjajo, pa so se na trgu Tahrir spet začeli zbirati protestniki - bilo naj bi jih nekaj tisoč - ki zatrjujejo, da bodo vztrajali tako dolgo, dokler ne bodo dejansko uresničene obljube o reformah. Vojska jih je skušala pregnati s trga, vendar pri tem ni bila uspešna. Vsaj tisoč policistov zahteva višje plače ter zaščito pred pregonom, potem ko so konec januarja skušali zatreti protivladne proteste, pri čemer so bili ubiti številni protestniki. Vojska je napovedala, da bo prepovedala vsa zasedanja sindikatov in drugih organizacij, prepovedala bo stavke in tako Egipčanom ukazala, naj se vrnejo na delo. Banke danes kljub temu ne delajo, saj naj bi skušali tako državo vsaj približno postaviti spet na noge. Navkljub vojaškemu ultimatu so zaradi nizkih plač in korupcije med nadrejenimi danes s stavko začeli tudi javni uslužbenci.

Opozicija v Alžiriji in Jemnu spet na nogah

Premier Ahmed Šafik je poudaril, da je prednostna naloga vlade zdaj ponovno vzpostaviti mir in varnost v državi ter zagotoviti normalizacijo življenja v Egiptu. Kot je zatrdil, se bo njegova vlada borila proti korupciji in ljudstvu vrnila vse pravice.

Hosni Mubarak se sicer še vedno zadržuje v letovišču Šarm el Šejk ob Rdečem morju, so pa v Egiptu medtem začeli uradno odstranjevati številne podobe nekdanjega predsednika iz vladnih zgradb in tudi z ulic. Egiptovska vstaja je dala vnovični zagon tudi opoziciji v Alžiriji in Jemnu, kjer so konec tedna potekale protivladne demonstracije. V jemenski prestolnici Sana protestniki, večinoma študentje, zahtevajo politične reforme in odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha. Slednji je na oblasti že več kot 30 let. V spopadih s policijo je bilo več deset ranjenih in aretiranih. V alžirski prestolnici pa zahtevajo spremembo režima predsednika Abdelaziza Bouteflike in demokracijo. Opozicija je nove velike proteste napovedala za prihodnjo soboto.

 

 

Svet
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...