Pri izbiri živil bodite pozorni tudi na njihovo sestavo
Slovenija | 05.02.2011, 12:14
Strokovnjaki Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) opozarjajo, da bi lahko prebivalci zaradi podražitev hrane posegali po za zdravje manj ugodnih in cenejših živilih. Potrošnike zato pozivajo, naj pri izbiri živil ne bodo pozorni le na ceno, temveč tudi na njihovo sestavo.
S širitvijo proste trgovine se je spremenila ekonomska dostopnost, razširila ponudba in vrsta živil na našem trgu, kar pomeni, da se spreminja tudi način prehrane in s tem nakupne navade potrošnikov. Tako se povečuje predvsem poraba kalorično bogatejših in hranilno siromašnejših industrijsko predelanih živil, medtem ko poraba osnovnih živil pada, so danes sporočili iz IVZ.
Potrošniki se vse bolj odločajo za nakup živil, ki jih trgovci ponujajo po ugodnejših cenah. "Projekcije tudi kažejo, da se bo zaradi podražitev cen hrane težnja potrošnje prenesla na še bolj za zdravje manj ugodna in cenejša živila," je ob tem opozoril Matej Gregorič iz IVZ.
Različne raziskave so pokazale, da so znotraj posamezne kategorije prehrambnih izdelkov lahko nizko cenovna živila tudi do nekajkrat cenejša od živil z blagovno znamko, ki imajo primerljivo energijsko vrednost, ni pa nujno, da so zato tudi slabše kakovosti. Pri tem v IVZ opozarjajo na živila iz uvoza, ki imajo lahko zaradi daljšega prevoza in skladiščenja, pa tudi ne-optimalne dozorelosti, slabšo kakovost z nižjo vsebnostjo vitaminov in slabše izražen okus, kar še zlasti velja za sadje in zelenjavo.
Poleg tega imajo lahko nekatera živila zaradi obsežne industrijske predelave, podaljšane obstojnosti in prilagoditev v potrošniku všečni okus in videz, za zdravje manj ugodno sestavo in dodane številne t. i. aditive, ki se jih odsvetuje predvsem za otroke.
"Podatki raziskave IVZ kažejo, da približno dve tretjini potrošnikov najpogosteje preverja na živilih informacijo o roku trajanja in ceni, medtem ko jih le tretjina preverja tudi njihovo sestavo," je pojasnil Gregorič. Razlogi za to so po njegovih besedah številni, najverjetnejši pa so površno znanje o prehrani, slabo razumevanje tovrstnih informacij, pomanjkanje časa za nakupovanje in nezanimanje. Nakup je pogojen z velikim pomenom okusa, ki ga potrošniki še vedno postavljajo pred skrb za zdravje.
Če iz deklaracije na živilu ni možno razbrati vsebnosti maščob, sladkorja, soli in aditivov, bodimo pozorni predvsem na seznam sestavin, pri čemer prvo zapisano mesto sestavine pomeni, da jo je v živilu po količini največ, zadnje navedene sestavine pa je v živilu najmanj, še svetujejo v IVZ.
Po napovedih nekaterih proizvajalcev so se v torek podražili mleko in mlečni izdelki jajca in jedilna rafinirana olja.