Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Marija Merljak (foto: preobrazba.aktivna.si)
Marija Merljak

Dan boja proti raku – poskrbimo za preventivo

Slovenija | 04.02.2011, 08:52

4. februar je svetovni dan boja proti raku, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejši vzrok smrti na svetu. Pri moških je v Sloveniji najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Namen dneva

V prvi vrsti je namen opozoriti na širjenje bolezni ter opozoriti na preventivo, zgodnje odkrivanje ter zdravljenje. Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana v Sloveniji za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih okrog 6000. V EU je rak drugi najpogostejši vzrok smrti. Skrajni čas torej za ukrepanje. Velik delež rakavih obolenj lahko preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju in alkoholu.

Glavno sporočilo letošnjega dne

Svetovna zdravstvena organizacija se letos osredotoča predvsem v seznanjanje otrok in najstnikov na pomen izogibanja pretirani izpostavljenosti UV-žarkom. V začetku marca bomo obeležili svetovni teden boja proti raku, letos pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki.

Hrana je zdravilo

Tako nas že več let v kratkih prispevkih na Radiu Ognjišče nagovarja tudi svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, vsak petek ob 13.15. V zadnji rubriki smo se ustavili prav pri nasvetih pravilne prehrane rakavih bolnikov. Če na kratko povzamemo, sadeži bogati s flavonoidi, so v telesu usmerjeni v ustavitev razvoja raka. Takšen učinek ima tudi zeleni čaj. Pri okrepitvi imunskega sistema in hkrati dvigu razpoloženja pomaga oranžna hrana. Veliko karotenoidov vsebuje hrana rdeče in temno zelene barve. Popravilo nastalih okvar v celicah pa spodbujajo križnice.

Vsega veliko, a mnogo praznega

V današnjem času imamo vsega veliko, ugotavlja Marija Merljak. Na policah trgovin je pestra ponudba, toda vprašanja je, koliko koristnih hranil tovrstna živila, vključno z zelenjavo in sadjem vsebujejo. Kupujmo hrano po zdravi kmečki pameti. Uživajmo čim več sezonske hrane, narava deluje v dinamičnem krogu, zato vzemimo tisto, kar nam določen čas nudi.

Podrobnejše nasvete slišite v posnetku rubrike „Za zdravje se je treba odločiti“.

Slovenija, Oddaje
Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona) Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona)

Spremljajte dogajanje s Trga svetega Petra

Za zdaj je jasno, da so kardinali včeraj prvič volili in papež ni bil izvoljen. Preseneča, da so glasovnice zažgali razmeroma pozno. Glede na izkušnje minulih konklavov, lahko danes prvi dim iz te ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...

Delo od doma z družbo (photo: pexels) Delo od doma z družbo (photo: pexels)

Kako se spreminja trg dela?

Razmere na trgu dela so že nekaj časa ugodne, zlasti za iskalce zaposlitve, saj brezposelnost že več let vztraja na izjemno nizkih ravneh. Nekatera podjetja so zaradi zmanjšanega povpraševanja ...