Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Marija Merljak (foto: preobrazba.aktivna.si)
Marija Merljak

Dan boja proti raku – poskrbimo za preventivo

Slovenija | 04.02.2011, 08:52

4. februar je svetovni dan boja proti raku, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejši vzrok smrti na svetu. Pri moških je v Sloveniji najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Namen dneva

V prvi vrsti je namen opozoriti na širjenje bolezni ter opozoriti na preventivo, zgodnje odkrivanje ter zdravljenje. Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana v Sloveniji za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih okrog 6000. V EU je rak drugi najpogostejši vzrok smrti. Skrajni čas torej za ukrepanje. Velik delež rakavih obolenj lahko preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju in alkoholu.

Glavno sporočilo letošnjega dne

Svetovna zdravstvena organizacija se letos osredotoča predvsem v seznanjanje otrok in najstnikov na pomen izogibanja pretirani izpostavljenosti UV-žarkom. V začetku marca bomo obeležili svetovni teden boja proti raku, letos pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki.

Hrana je zdravilo

Tako nas že več let v kratkih prispevkih na Radiu Ognjišče nagovarja tudi svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, vsak petek ob 13.15. V zadnji rubriki smo se ustavili prav pri nasvetih pravilne prehrane rakavih bolnikov. Če na kratko povzamemo, sadeži bogati s flavonoidi, so v telesu usmerjeni v ustavitev razvoja raka. Takšen učinek ima tudi zeleni čaj. Pri okrepitvi imunskega sistema in hkrati dvigu razpoloženja pomaga oranžna hrana. Veliko karotenoidov vsebuje hrana rdeče in temno zelene barve. Popravilo nastalih okvar v celicah pa spodbujajo križnice.

Vsega veliko, a mnogo praznega

V današnjem času imamo vsega veliko, ugotavlja Marija Merljak. Na policah trgovin je pestra ponudba, toda vprašanja je, koliko koristnih hranil tovrstna živila, vključno z zelenjavo in sadjem vsebujejo. Kupujmo hrano po zdravi kmečki pameti. Uživajmo čim več sezonske hrane, narava deluje v dinamičnem krogu, zato vzemimo tisto, kar nam določen čas nudi.

Podrobnejše nasvete slišite v posnetku rubrike „Za zdravje se je treba odločiti“.

Slovenija, Oddaje
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...