Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Marija Merljak (foto: preobrazba.aktivna.si)
Marija Merljak

Dan boja proti raku – poskrbimo za preventivo

Slovenija | 04.02.2011, 08:52

4. februar je svetovni dan boja proti raku, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejši vzrok smrti na svetu. Pri moških je v Sloveniji najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Namen dneva

V prvi vrsti je namen opozoriti na širjenje bolezni ter opozoriti na preventivo, zgodnje odkrivanje ter zdravljenje. Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana v Sloveniji za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih okrog 6000. V EU je rak drugi najpogostejši vzrok smrti. Skrajni čas torej za ukrepanje. Velik delež rakavih obolenj lahko preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju in alkoholu.

Glavno sporočilo letošnjega dne

Svetovna zdravstvena organizacija se letos osredotoča predvsem v seznanjanje otrok in najstnikov na pomen izogibanja pretirani izpostavljenosti UV-žarkom. V začetku marca bomo obeležili svetovni teden boja proti raku, letos pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki.

Hrana je zdravilo

Tako nas že več let v kratkih prispevkih na Radiu Ognjišče nagovarja tudi svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak, vsak petek ob 13.15. V zadnji rubriki smo se ustavili prav pri nasvetih pravilne prehrane rakavih bolnikov. Če na kratko povzamemo, sadeži bogati s flavonoidi, so v telesu usmerjeni v ustavitev razvoja raka. Takšen učinek ima tudi zeleni čaj. Pri okrepitvi imunskega sistema in hkrati dvigu razpoloženja pomaga oranžna hrana. Veliko karotenoidov vsebuje hrana rdeče in temno zelene barve. Popravilo nastalih okvar v celicah pa spodbujajo križnice.

Vsega veliko, a mnogo praznega

V današnjem času imamo vsega veliko, ugotavlja Marija Merljak. Na policah trgovin je pestra ponudba, toda vprašanja je, koliko koristnih hranil tovrstna živila, vključno z zelenjavo in sadjem vsebujejo. Kupujmo hrano po zdravi kmečki pameti. Uživajmo čim več sezonske hrane, narava deluje v dinamičnem krogu, zato vzemimo tisto, kar nam določen čas nudi.

Podrobnejše nasvete slišite v posnetku rubrike „Za zdravje se je treba odločiti“.

Slovenija, Oddaje
Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...