Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Slovenski turisti v Egiptu niso ogroženi

Slovenija | 02.02.2011, 14:05

Nemirni Egipt množično zapuščajo številni tujci. Veliko držav se je odločilo za evakuacijo svojih ljudi. Slovenije trenutno ni med njimi, se pa naše zunanje ministrstvo in slovensko veleposlaništvo v Kairu trudita pomagati vsem našim državljanom, ki se želijo vrniti v domovino.

"Tistih, ki so z našo pomočjo oziroma z našim sodelovanjem zapustili Egipt, gre predvsem za to, da smo jim pomagali opraviti formalnosti na kairskem letališču, je nekaj deset. Trenutno ni znan noben primer, da bi kakšen slovenski državljan želel zapustiti Egipt, a ga ne bi mogel oziroma bi imel pri tem težave," je v pogovoru za radio Ognjišče povedal vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Ob tem je dodal, da je vprašanje varnosti vseh Slovencev, ki so trenutno tam, zelo pomembno. Razmere se namreč spreminjajo iz ure v uro, zato je zunanje ministrstvo v stalnih stikih s predstavniki turističnih agencij, ki so v Egipt odpeljale večjo skupino naših državljanov. Približno 150 slovenskih turistov se je odločilo za počitnice v letoviščih ob Rdečem morju, po njihovih zagotovilih in zagotovilih organizatorjev potovanj nihče ni ogrožen. "Razmere so mirne, nemoteno preživljajo dopust. Če se kaj bistvenega ne spremeni, ga bodo normalno sklenili in se vrnili. Sicer smo pa z agencijami dogovorjeni, da jim pomagamo organizirati hitro in varno pot domov," je poudaril Šter.

Razmere so turbulentne

Dogajanje v Egiptu je Šter ocenil kot turbulentno. "Vsi si želimo, da bi se zadeva umirila, prešla v politični dialog in da bi se izražanje nestrinjanja s protesti umaknilo mirnejšemu reševanju težav. Ta trenutek so demonstracije izjemno intenzivne." Šter upa, da bo naše veleposlaništvo v Kairu kmalu lahko začelo delovati v mirnejših in bolj predvidljivih okoliščinah. Trenutno je prednostna naloga pomoč Slovencem, ki se v teh dneh mudijo v nemirni državi. "Čeprav imamo tam majhno zasedbo, trije kolegi, so si zdaj delo razdelili tako, da pokrivajo tako ambasado, ves čas je eden v stavbi, drugi je na letališču, kjer skuša na licu mesta pospešiti in olajšati postopke našim državljanom, veleposlanik pa izvaja tiste naloge, ki so rezervirane zanj, sodeluje na usklajevanju držav članic Evropske unije in tudi sicer skrbi za politični, državniški aspekt delovanja in prisotnosti Slovenije v Egiptu," je pojasnil.

Kako je z evakuacijo državljanov?

Kot pravi Šter, "države evakuacijo svojih državljanov izvajajo tako, da objavijo poziv, naj njihovi državljani zapustijo določeno območje, regijo ali državo, in zagotovijo ustrezne pogoje". Če bi se razmere v Egiptu zaostrile, bi Slovenija po besedah Štera "določila poti, načine in oblike transporta, prevoza, ki bi tistim Slovencem, ki so tam, omogočile, da čim bolj varno in seveda dovolj hitro državo tudi zapustijo". Naša država se glede tega usklajuje z ostalimi članicami Evropske unije. Kaj velja v tem trenutku? "Države članice Evropske unije vsa potovanja v Egipt odsvetujejo, ne objavljajo pa obvestil svojim državljanom, naj Egipt zapustijo," je še dejal Šter.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...