Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Protesti za demokratizacijo islamskega sveta

Svet | 31.01.2011, 15:02 Marta Jerebič

Po mnenju nekaterih strokovnjakov bodo sedanji protesti v Egiptu, Tuniziji in Jordaniji sprožili miroljubne boje za politično spremembo v vsem islamskem svetu, ne samo v severnoafriških ali arabskih državah. Prebivalci si želijo svobode in demokracije.

Tunizija je v zadnjih 60 letih imela le dva predsednika, Egipt 3. To danes ni več sprejemljivo. Uspeh protestov v Tuniziji je zato sprožil tudi proteste v Jemnu, kjer je sedanji predsednik prav tako na oblasti že več kot 30 let. „Veliko se govori, da naj bi bila to revolucija revnih, zaradi predrage hrane, vendar pa to ni. Gre za revolucijo Egipta, za mir in svobodo,“ je v pogovoru za angleški program Radia Vatikan spregovoril eden od protestnikov.

Pa lahko sedanji protesti sprožijo tudi val verskega fundamentalizma? Profesor islamske kulture in književnosti na papeški univerzi Gregoriana, Adnane Mokrani poudarja, da je verski fundamentalizem le druga plat diktature: je njen sad. Diktatorji v Tuniziji in drugod so v preteklosti vedno strašili zahod s fundamentalizmom in sebe predstavljali kot varuhe pred to nevarnostjo. Dogaja pa se ravno nasprotno: prav diktatorji proizvajajo skrajneže. In zato se danes krepi tudi nova zavest in potreba po svobodi in demokraciji.“ Sicer pa bodo krščanski in muslimanski voditelji v sredo in četrtek v Dohi v Katarju razpravljali prav o verskem fundamentalizmu. Srečanje pripravlja Arabska liga.

 

 

 

 

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...