Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav (foto: ARO)
Kristjani vse bolj množično iz nekaterih držav

V ameriških šolah v minulem tednu o pomenu verske svobode

Cerkev po svetu | 22.01.2011, 08:00 Marta Jerebič

Vprašanje verske svobode je bilo ta teden znova v ospredju v več državah. Evropski parlament je sprejel resolucijo o položaju kristjanov in verski svobodi, v kateri napoveduje, da ne bo dajal pomoči državam, ki ne naredijo nič za spoštovanje verske svobode. O spoštovanju človekovih pravic so med obiskom kitajskega predsednika Hu Jintaa razpravljali tudi v ZDA, kjer so 16. januarja obeležili dan verske svobode. To tematiko pa so nato ves teden obravnavali po ameriških šolah.

Ameriški predsednik vsak leto 16. januar razglasi za dan verske svobode. Na ta dan leta 1786 je bil v takratni zvezni državi Virginiji sprejet zakon o verski svobodi. V spomin na ta dan, ameriški predsednik vsako leto napise posebno pismo, v katerem pozove vse Američane, naj doma, po šolah in verskih ustanovah primerno proslavijo ta dan. Predsednik Obama se je v letošnjem pismu še posebno obvezal, da si bo še naprej prizadeval za obrambo verske svobode tako v Združenih državah kot po svetu. Pri tem je izrecno obsodil napade in preganjanje kristjanov Iraku in Egiptu v zadnjih mesecih, kot tudi vsa druga preganjanja vernikov, ne glede na njihovo versko prepričanje.

V preteklem tednu so po mnogih ameriških osnovnih in srednjih šolah, tako cerkvenih kot državnih, učenci brali letošnje predsednikovo pismo in se pogovarjali o pomenu verske svobode v današnjem svetu. Pri tem je mišljena ne samo pravica do izbire verovanja, ampak tudi pravica do svobodnega izražanja v javnosti. Tako imajo na primer učenci in študentje na vseh ameriških šolah pravico, da svobodno izražajo svoje versko prepričanje med poukom, ali pa na raznih šolskih prireditvah in ob zaključku šolanja.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...