Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Milijon Poljakov na beatifikaciji Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 20.01.2011, 14:44 Marta Jerebič

Beatifikacije Janeza Pavla II. bi se lahko udeležilo tudi do milijon Poljakov, je pokazala ena izmed anket javnega mnenja na Poljskem.

Podpredsednik poljske škofovske konference nadškof Stanislaw Gadecki iz Poznana napoveduje, da se bo slovesnosti v Rimu udeležilo še več Poljakov kot papeževega pogreba aprila 2005. Razlog je tudi v tem, da sta na Poljskem 1. in 3. maj dela prosta dneva.

V svetišču na Jasni Gori in na katoliški univerzi v Lublinu, ki sta oba tesno povezana s pokojnim papežem, so novico o beatifikaciji sprejeli z aplavzom. Študentje so po več poljskih mestih pripravili molitveno bdenje. V Wadovicah je bila v cerkvi Marijinega darovanja nasproti hiše, v kateri se je 18. maja 1920 rodil Karol Wojtyla, zahvalna maša, pri kateri so napovedali gradnjo kapele blaženega Janeza Pavla II. Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa je dejal, da brez papeža ne bi bilo gibanja Solidarnosti, ki je pripomogel k zrušenju komunizma. Izrazil je upanje, da jim bo njihov veliki prijatelj s svojim pogledom od zgoraj pomagal rešiti velike probleme na Poljskem, v Evropi in po svetu. Pokojni papež je častni meščan več deset poljskih mest in po njem je poimenovano na stotine ulic, trgov, šol in bolnišnic po vsej deželi. Vsako leto po njegovi smrti so odkrili približno sto njegovih kipov, kot poročajo poljski mediji, pa je več deset katoliških župnij že izrazilo namero, da se poimenujejo po blaženem Janezu Pavlu II.

Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...