Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Kapela, v kateri je bl. Newman prvič maševal

Cerkev po svetu | 19.01.2011, 14:47 Marta Jerebič

Kardinal John Henry Newman je bil leta 1847 posvečen v duhovnika v kapeli, posvečeni trem modrim z Vzhoda, ki se nahaja v stavbi Kongregacije za evangelizacijo narodov. V njej so pred kratkim odprli muzej, ki prikazuje umetnine, knjige in druge listine, ki pričujejo o evangelizaciji v daljnih deželah. V muzeju sedaj lahko vidimo vse kraje, ki so močno zaznamovali tudi Newmana.

Kapelo svetih treh kraljev je leta 1643 na prošnjo kardinala Antonia Barberinija zasnoval Bernini. Med gradnjo pa je delo prevzel še drug velik umetnik tiste dobe, Borromini.

Sprva je načrtoval povečanje kapele, nazadnje pa se je odločil, da jo poruši pred Berninijevimi lastnimi očmi.

V notranjščini iste stavbe kongregacije in nekaj korakov stran je bila pozidana manjša in bolj domača kapela, v kateri je kardinal prvikrat v življenju maševal.

Francesco Buranelli, tajnik Papeške komisije za kulturno dediščino Cerkve: „Newmanova kapela je majhna, zelo skrita, v delu stavbe, ki jo je naredil Borromini. Okrašena je v polnem baročnem slogu, prava mojstrovina posvečena Newmanu in času, ki ga je preživel tukaj. Posvečen je bil v kapeli svetih treh kraljev, novo mašo pa je daroval v tej kapelici.“

Johna Henryja Newmana je med svojim obiskom v Združenem kraljestvu septembra 2010 razglasil za blaženega papež Benedikt XVI. Rodil se je v anglikanski družini, leta 1824 je postal diakon v anglikanski Cerkvi. Po poglobljenem študiju izvorov krščanstva se je odločil, da vstopi v katoliško Cerkev.

Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...