Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Maša za Evropo v Strasbourgu

Cerkev po svetu | 18.01.2011, 15:45 Marta Jerebič

V stolnici v Strasbourgu je bila včeraj maša za Evropo, namenjena pa je bila predvsem uslužbencem Evropske unije. Pobudo zanjo je dal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetu Evrope, msgr. Aldo Giordano.

Ta je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da je bila stolnica polna. Prisotnih je bilo več kot tisoč ljudi, med njimi vodstvo Sveta Evrope, številni veleposlaniki, sodniki, komisarji Evropske unije in poslanci Evropskega parlamenta.

Msgr. Aldo Giordano poudarja, da Evropa potrebuje luč vere. „To, da potrebujemo luč pomeni, da se moramo bolj odpreti presežni razsežnosti. Po eni strani se zdi, da do vere vlada brezbrižnost, po drugi strani pa se zavedamo, da imajo ljudje v sebi željo po njej.“ Evropski parlament bo prav na tokratnem zasedanju razpravljal tudi o verski svobodi. Sicer pa je tudi v ustanovah Evropske unije odmevala napoved beatifikacije Janeza Pavla II. „Novica je sprožila pravo veselje, saj je bil Janez Pavel II. protagonist nove Evrope. Videl je, da Evropa ne more preživeti z zidom, ki jo je delil. Pri tem je uporabil znano prispodobo, da mora Evropa dihati z obema stranema pljuč ter da Evropa potrebuje Boga in mora znova odkriti svoje krščanske korenine,“ je v pogovoru za Radio Vatikan še dejal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Svetu Evrope, msgr. Aldo Giordano.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...