Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Janez Pavel II. zavetnik svetovnega dneva mladih v Madridu

Cerkev po svetu | 17.01.2011, 08:59 Marta Jerebič

Janez Pavel II., ustanovitelj Svetovnih dni mladih, je bil imenovan za zavetnika svetovnega dneva mladih letos v Madridu. Novico je sporočil madridski pomožni škof Cesar Franco, potem ko je bila objavljena novica o napovedi beatifikacije Karola Wojtyle.

Janez Pavel II. se tako pridružuje drugim zavetnikom svetovnega dneva mladih v Madridu, med katerimi so: Terezija Avilska, Ignacij Lojolski, Frančišek Ksaver in Janez od Križa. Tako bo edini Nešpanski zavetnik tega dogodka.

Po prvem svetovnem dnevu mladih v Rimu, je Janez Pavel II. vodil še 9 drugih mednarodnih srečanj mladih z vsega sveta, in sicer v Buenos Airesu, Komposteli, Čenstohovi, Denverju, Manili, Parizu, Rimu in Torontu.

Mladi so sicer vedno gojili posebne vezi do poljskega papeža, ki jih je tudi sam nosil v srcu. Ene zadnjih besed Janeza Pavla II. so bile namenjene prav mladim, ki so se zbrali na trgu sv. Petra in molil zanj. „Iskal sem vas, sedaj pa ste prišli k meni,“ je nekaj ur pred smrtjo 2. aprila 2005 dejal papež. Novica o napovedi beatifikacije je zato zelo odmevala na pripravljalnem srečanju za svetovni dan mladih v Madridu. Med udeleženci je bil tudi ustanovitelj kanadske katoliške televizije Sol in luč ter direktor svetovnega dneva mladih v Torontu leta 2002, p. Thomas Rosica. V pogovoru za ameriško agencijo CNS je povedal, da objava novice prav v tem času ni naključje. Prat tako izbira datuma beatifikacije, ni naključje. Poleg tega, da gre za nedeljo Božjega usmiljenja, je to tudi praznik sv. Jožefa oziroma praznik dela. Kot je dejal, komunisti in socialisti po svetu ta dan praznujejo s pohodi, govori in drugimi praznovanji, zato prav ustreza, da bo človek, ki je bil edinstveno orodje in glasnik pri padcu železne zavese in komunizma za blaženega razglašen prav na ta dan.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...