Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Posvetitev anglikanskih škofov v katoliške duhovnike

Cerkev po svetu | 15.01.2011, 07:00 Marta Jerebič

Trije nekdanji anglikanski škofje, ki so s 1. januarjem postali člani posebnega ordinariata znotraj katoliške Cerkve, bodo danes posvečeni v katoliške duhovnike. Slovesnost bo potekala v westminstrski katedrali.

Kot je bilo napovedano, bo postopek sprejema anglikanskih škofov in duhovnikov v katoliško Cerkev stekel med januarjem in binkoštimi. Prestop v Veliki Britaniji je napovedalo 5 škofov, od katerih pa sta dva že upokojena. Predsednik škofovske konference Anglije in Wellsa, westminstrski nadškof Vincent Nichols, današnjo slovesnost označuje kot enkraten in zgodovinski dogodek v življenju Cerkve.Na nedavni tiskovni konferenci se je zahvalil za odprtost anglikanskega primasa, canterburyjskega nadškofa Rowana Williamsa, do tistih, ki želijo prestopiti v katoliško Cerkev. Po Nicholsovih besedah to kaže na pravi ekumenski duh med Cerkvama.

Ustanovitev novega ordinariata je novembra 2009 omogočil papež Benedikt XVI. z objavo posebne konstitucije. Nove ordinariate tudi drugje po svetu bo ustanavljala Kongregacija za nauk vere, ordinarija pa bo izmed škofov oziroma duhovnikov imenoval papež.

Spomnimo, da se mnogi anglikanski škofje in duhovniki ne strinjajo z odločitvijo anglikanske Cerkve glede škofovskega posvečevanja žensk in homoseksualcev, kar sta dva glavna razloga za napovedane prestope v katoliško Cerkev.

Škofje, katerih soproge so še žive, ne morejo prejeti škofovskega, ampak le duhovniško posvečenje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...