Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Indiji lani skoraj 150 napadov na kristjane

Cerkev po svetu | 14.01.2011, 07:44 Marta Jerebič

Indija je lani zabeležila skoraj 150 napadov na kristjane. Podatke je predstavila organizacija, ki v tej državi združuje krščanske skupnosti različnih protestantskih veroizpovedi. Nasilje skrajnih hindujskih skupin beležijo v 18-ih zveznih državah.

V minulih letih je do največjih napadov prišlo v Orissi. Prav zaradi pozornosti mednarodnih medijev in torej tudi ukrepanja krajevnih oblasti pa se je nasilje v tej zvezni državi skoraj ustavilo. Drugje skupine hindujskih skrajnežev delujejo skoraj nemoteno, saj krajevne oblasti običajno pripadajo nacionalistični hindujski stranki, ki jih opravičuje in podpira. Nekaznovanje odgovornih je tako glavni razlog za nadaljevanje nasilja nad kristjani. To pa obsega napade na ustanove, posameznike, na ljudi, ki so zbrani pri bogoslužju, posilstva in protikrščansko medijsko gonjo.

 

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...